Open Monumentendag in Meppel biedt gevarieerd programma

De 35ste editie van de Open Monumentendag in Meppel gaat ondanks corona door. Het jaarlijkse evenement staat dit jaar in het teken van Mijn monument is jouw monument, wat verwijst naar de gastvrijheid van het evenement.

De Meppeler toren.

De Meppeler toren. Foto: Wilbert Bijzitter

Op zaterdag 11 september kunnen deelnemers een fietsroute afleggen en ruim twintig monumenten van buiten bekijken. Rondkijken in historische panden is er niet bij. Door de huidige coronamaatregelen mogen alleen de kerken van binnen worden bezocht.

De organisatie, Stichting Oud Meppel en de Historische Vereniging Nijeveen, hebben een boekje ontworpen waarmee bezoekers hun eigen fietsroute kunnen uitstippelen langs monumenten en historische objecten. Onder meer restaurant Villa Kalkovens, de watertoren, de Wheem en de Grote of Mariakerk zijn van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Onderweg kan er gestopt worden bij de Meppeler Sluis, de Kaapbruggen en de begraafplaats. Op verschillende locaties zijn gidsen aanwezig om deelnemers van informatie te voorzien.

Starten is ook mogelijk bij dorpshuis De Schalle in Nijeveen vanaf 10.00 uur. Het dorpshuis en molen de Sterrenberg zijn geopend. Bezoekers kunnen bij De Schalle terecht voor consumpties. Ook is er een kleine tentoonstelling met oude foto’s van het dorp. De Historische Vereniging Nijeveen heeft daar haar kantoor geopend.

Orgelconcert

Ook leidt de route de deelnemers dit jaar naar Kolderveen en Nijeveen. Op Kolderveen kan de historisch dorpskerk worden bezocht en in Nijeveen zijn onder meer de melkfabriek, de Schalle, molen de Sterrenberg en het oorlogsmonument te zien.

Om 16.00 uur wordt de dag afgesloten met een orgelconcert in de Grote of Mariakerk in Meppel.