Opkomst verkiezingen in Meppel tot middaguur ietsje minder dan vier jaar geleden

Stemmen bij Alcides. Foto: Wilbert bijzitter

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen was in Meppel rond 11.00 uur 11 procent. Dat maakte burgemeester Richard Korteland van Meppel bekend via een Twitter-bericht. De Stembureaus zijn nog tot 21.00 uur open.

Dat was een procentpuntje minder dan vier jaar geleden, toen 12 procent rond die tijd al naar het stemhokje was geweest. Landelijk had t ot 10.30 uur 8 procent van de stemgerechtigde Nederlanders zijn stem uitgebracht. Dat is iets meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden op dit tijdstip, toen 7 procent voor 10.30 uur had gestemd. Dat blijkt uit de eerste opkomstcijfers van Ipsos, in opdracht van de NOS.

Recordaantal bezoekers onlinestemhulp MijnStem

Onlinestemhulp MijnStem heeft op de ochtend van de verkiezingen al een recordaantal bezoekers geteld. De stemwijzer was om 09.45 uur al ruim 4,7 miljoen keer ingevuld. ,,Een absoluut record”, aldus een woordvoerder.

De stemhulp werd 2,7 miljoen keer ingevuld voor de Provinciale Staten en 2 miljoen keer voor de waterschappen. Met ruim 4,7 miljoen bezoekers is het aantal van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 al gepasseerd. Vorig jaar werd de stemhulp in totaal 3 miljoen keer ingevuld. Het einde lijkt nog niet in zicht. ,,Het gaat heel hard vanochtend en de ervaring leert dat 40 procent van de mensen de stemhulp op de dag van de verkiezingen invult.”

Nieuws

menu