Organist Ruth Pos uit Nijeveen geeft spontaan concert in Paramaribo. In november staan nog drie optredens op het programma

Ruth Pos. Archieffoto Ebel Zandstra

Organist Ruth Pos uit Nijeveen verzorgde op 28 januari tijdens haar vakantie in Suriname spontaan een orgelconcert in de centrumkerk van Paramaribo. Deze spontane actie mondde uit in de afspraak dat er in november drie concerten in drie verschillende kerken zullen plaatsvinden.

Ruth Pos kent de meeste kerkorgels in Noord-Nederland doordat ze vaak speelt in bijzondere diensten. Ook heeft zij haar medewerking verleend aan veel cd-opnames en is ze regelmatig te beluisteren op Radio Drenthe. Ze studeerde aan het conservatorium. Daarnaast volgde ze orgellessen bij bekende organisten als Addie de Jong in Rotterdam en Willem Hendrik Zwart in de Bovenkerk in Kampen.

Al vele jaren is zij de vaste begeleidster van diverse (mannen) koren, waaronder het Christelijk Mannenkoor Meppel, Christelijk Mannenkoor Asaf (Dedemsvaart) en verder een aantal gemengde koren, waaronder Kerkkoor Havelte, Cantabilé Westerbork en het kamerkoor Side Table Singers in Steenwijk. Ze begeleidt projectkoren in Oosterwolde, Havelte en Nijeveen.

Concert in Paramaribo

Ruth Pos werd dan ook door de gastvrouw van haar vakantieverblijf herkend als een bekende organist uit Nederland. Na de kennismaking werd vanuit de Protestantse kerk meteen actie ondernomen en aan haar gevraagd of ze in Paramaribo een orgelconcert wilde geven. Haar partner Johan Rodenhuis werd in contact gebracht met de dirigenten en besturen van de mannenkoren. Johan verzorgde voorafgaand aan het concert een workshop voor de leden van de koren. Zo kreeg hun vakantie ineens een verrassende wending.

Binnen drie dagen was de organisatie rond en op zaterdag 28 januari gaf Ruth in de centrumkerk van Paramaribo een uniek orgelconcert, waarin ze improvisaties speelde over werken van Händel, Beethoven, Mozart, Mulder en de Surinaamse componist Helstone.

Het orgel is een tweeklaviers Naberorgel en in 1966 geheel gerestaureerd door de firma Flentrop uit Nederland. Het orgel heeft prachtig klinkende registers, vooral geschikt voor de romantische improvisaties van Pos. De kerk was met ongeveer 175 bezoekers goed gevuld.

Toekomstplannen

Haar virtuoos improvisatiespel was zo boeiend dat ze na afloop gevraagd is om dit jaar in november weer in Paramaribo te komen spelen en dan wel drie concerten in drie verschillende kerken.

Ook volgde er een uitnodiging voor een uitwisseling met een koor uit Nederland. Vanuit Suriname wordt gewerkt aan een cultureel-, muziek- en zangproject. Dit project zal in 2024 moeten plaats vinden met het doel om de amateur (koor)muziek nieuw leven in te blazen.

Nieuws

menu