Organisten treden deze zomer op in Grote Kerk en de Samenstroom

De Grote of Mariakerk Foto: Wilbert Bijzitter

In Meppel worden deze zomer orgelconcerten gehouden door Stichting Orgelconcerten Meppel. Professionele orgelspelers uit binnen- en buitenland treden deze zomer op in de Grote Kerk én in de Samenstroom.

De driedelige serie in de Grote Kerk is telkens op zaterdag van 16.00 tot 16.45 uur. De broers De Jong uit Groningen bijten op 13 augustus het spits af met vierhandig spel. Ook nemen ze hun draagbaar harmonium mee. Het belooft een afwisselend concert te worden.

„Ik zal een spannend programma samenstellen”, zei organist Aart Bergwerff. Of dat zo is, wordt op 27 augustus duidelijk met onder meer de tango’s van Astor Piazzolla.

Ter afsluiting van Open Monumentendag op 10 september speelt Mannes Hofsink het laatste concert. Hij biedt een uiteenlopend repertoire en hij zal op allerlei manieren variëren op het Engels Volkslied, dat getoonzet is door Christiaan Rinck.

De toegang is vrij. Na afloop wordt er een openschaal-collecte gehouden.

Donderdag Meppeldag

Naast deze drie concerten is er op elke Donderdag Meppeldag in augustus een marktorgelconcert van 10.00 tot 10.30 uur in de Samenstroom. Het kerkgebouw herbergt een pas gerestaureerd Walcker-orgel uit 1937, een van de weinige orgels die de Duitse orgelmakerij bouwde in Nederland. Het orgel zal in volle glorie klinken tijdens de concerten, die eveneens vrij toegankelijk zijn.

Op 4 augustus speelt Marjam Laetitia Haag uit Stuttgart, Wietse Meinardi uit Assen komt op 11 augustus naar Meppel, Johan Smit - organist van de Samenstroom – verzorgt op 18 augustus een optreden en Stephen Alltop sluit op 25 augustus af met zijn orgelconcert.

Deze serie wordt gesubsidieerd door de stichting Donderdag Meppeldag.

Nieuws

menu