Overwoekerde middenstrook baart inwoners Nijeveen zorgen. 'Entree Nijeveen onverzorgd en onveilig'

Entree Nijeveen. Foto: Wim Goedhart

De entree van Nijeveen via de Meppelerweg wordt net voorbij het plaatsnaambordje al tijden bepaald door het overwoekerde plantsoen in het midden van de weg. Het zicht wordt automobilisten ontnomen en op enkele plekken hangt het groen over de rijbanen.

Het gemopper over dit niet onderhouden stuk grond zwelt aan in het dorp. De opmerkingen zijn niet mals. „Het is evident dat dit een zooitje is”, aldus René Kok. De Nijeveense dominee maakte zich al eerder druk om het onverzorgde groen op deze plek. Hij overwoog een serie foto’s op te sturen naar de Meppeler Courant om het probleem voor het gemeentebestuur zichtbaar te maken.

„Het is ongehoord hoe onverzorgd het erbij ligt. Deze plek is niet geschikt voor een wilde bloemenpartij, tenzij je het bijhoudt. Ik ben voor biodiversiteit, maar niet op deze manier. Het hoog gegroeide onkruid neemt het zicht weg.” Op de verguisde plek zit precies een knik in de weg. „De meeste Nijeveners zijn het wel gewend, zij weten hoe de weg loopt. Maar als je net iets te hard rijdt en je kent hier de weg niet, zie je niet hoe de bocht loopt.”

Situatie al twee jaar hetzelfde

Kok schat in dat de situatie er al zo’n twee jaar op deze manier bijligt. „In ieder geval dit seizoen en vorig seizoen.” Hij weet dat er andere, betere mogelijkheden zijn. Zo noemt hij de voorbeelden van de rotondes bij de afslag Steenwijk van de A32.

„In het midden van de rotonde is gekozen voor een combinatie van vaste planten en tijdelijke bloeiers. Dat ziet er voortreffelijk uit. Ook de rotonde vlakbij het politiebureau in Steenwijk is een feest om te zien. Het vraagt een investering. Als daar in Meppel geen geld voor is, zorg dan in ieder geval dat het er fatsoenlijk uitziet. Met lage heesters bijvoorbeeld, is het veilig.”

‘Veiligheid en woongenot in het geding’

Ook Klaas Neutel, voorzitter van de Dorpsvereniging Nijeveen, hoort de ontevredenheid om zich heen en stoort zich aan het groenonderhoud. „Op meerdere plekken wordt er niet gemaaid en staan de brandnetels torenhoog”, aldus Neutel.

„Naast de entree van Nijeveen ziet het er ook bij de voetbalkooi niet uit. Als je Nijeveen zo binnenkomt, staat het natuurlijk totaal niet. Het zal wel met biodiversiteit te maken hebben en ik ben zeker ook van de bloemetjes en de bijtjes, maar dit slaat door. Je kunt niet het onkruid maar laten woekeren. Het woongenot en de veiligheid zijn in het geding.”

Ander maaibeleid

Wethouder Jaap van der Haar geeft in een reactie aan dat de gemeente is overgegaan op een ander maaibeleid dat samenhangt met meer biodiversiteit. „We maaien minder, laten stukken verwilderen en maaien die aan het eind van het jaar terwijl we het gras afvoeren,” aldus Van der Haar.

„Dat meer biodiversiteit nodig is, staat niet ter discussie wat mij betreft. Het finetunen van dit systeem is niet zo eenvoudig. We hebben een overall maatregel genomen en doorgevoerd. Die maatregel pakt niet overal even goed uit. Er zijn sommige plekken die speciaal ingeregeld moeten worden. Dat blijkt vaak pas in de praktijk.” De wethouder geeft aan ook zelf te hebben ervaren dat bij binnenkomst van Nijeveen vanaf de zuidkant weinig uitzicht is. „Op deze plek is extra maatwerk nodig.”

Nieuws

menu