Personeel van zuivelfabriek De Kievit in Meppel legt het werk 24 uur neer

Het bedrijfspand van FrieslandCampina Kievit op het industrieterrein Oevers.

Het bedrijfspand van FrieslandCampina Kievit op het industrieterrein Oevers. Foto: Daan Prest

De medewerkers van de vestiging van FrieslandCampina aan de Oliemolenweg in Meppel leggen vanaf dinsdagavond 9 mei tot en met woensdagavond 10 mei het werk 24 uur neer. De vakbonden eisen onder andere een beter loonbod van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Die liet vorige week een ultimatum met eisen voor een nieuwe cao verlopen.

De zuivelbedrijven willen niet verder gaan dan 8 procent salaris erbij dit jaar. Dat kan en moet beter, vindt de FNV. De inflatie in 2022 was 10 procent en de eerste maanden van dit jaar gemiddeld ruim 6 procent. De vakbond wil daarom een loonsverhoging die dit compenseert. Daarnaast moeten de salarissen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Ook wil de FNV een regeling waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken.

Volgens de FNV noemen de zuivelwerkgevers een hogere loonstijging ‘onverantwoord’. „Onzin”, zegt Ron Vos namens de bond. „Door de prijzen van hun producten te verhogen heeft de grootste werkgever vorig jaar meer winst gemaakt. Ook konden er hoge melkprijzen betaald worden. Terwijl de lonen in 15 jaar tijd de inflatie maar net hebben kunnen bijhouden. Alles bij elkaar opgeteld is er voor de mensen nauwelijks iets bijgekomen.”

Over verdere acties bij zuivelbedrijven kan de FNV-bestuurder nog even niets zeggen. Vos: „Maar reken er maar op dat er meer zullen volgen de komende tijd. Als de zuivelbedrijven niet naar ons willen luisteren dan gaan wij door met actievoeren.”

Bij het zuivelbedrijf in Meppel werken 235 werknemers, er worden hoogwaardige melkpoeders voor de zakelijke markt gemaakt. Deze worden door afnemers verwerkt tot eindproduct. Van babyvoeding tot soep- en sausmixen en van taartmixen tot opgeschuimde melk.

Naast Meppel vinden er ook acties plaats bij bedrijven in Steenderen, en Borculo. In de hele Nederlandse zuivelindustrie gaat het om zo’n 12.000 werknemers bij 25 bedrijven.