Poelier A.C. Vegter uit Nijeveen stopt na 25 jaar met poelierskraam. 'Met z’n allen maak je de markt'

„Ik stop met míjn kindje, ik ga door met jóuw kindje.” Aldert Vegter en zijn vrouw Ellen kijken elkaar indringend en met een lichte glimlach aan. Het is na 25 jaar reizende verkoop op markten in de regio en een uurtje kletsen een rake conclusie. Zaterdag sloot poelier Aldert voorgoed zijn kippenkraam, hij maakt de overstap naar de grote liefde van Ellen: De Notenkraker, de indrukwekkende marktkraam met noten van over de hele wereld.

Elly, Aldert en Ellen voor de marktkramen.

Elly, Aldert en Ellen voor de marktkramen. Foto: Daan Prest

„Het is goed zo”, concludeert Aldert (56). Ellen (51) beaamt de woorden van haar man. Het gaat haar als kind uit een marktkoopfamilie aan het hart, maar gezondheidsredenen dwingen haar een stapje terug te doen. „Het leuke van de markt? Het publiek is anders, het is veel gezelliger. De markt doe je samen. Met z’n allen maak je de markt.”

Ook Alderts moeder Elly is aangeschoven aan tafel bij de Vegters aan de Nijverheidsweg in Nijeveen. Bij de 83-jarige en haar man Geert is het allemaal begonnen. Zij waren het die in 1960 in de Molenstraat in Meppel een poeliersbedrijf startten. „Op nummer 26”, herinnert Elly, die nu in Staphorst woont, zich nog goed. „De Molenstraat was een geweldige straat, bijna de hoofdstraat van Meppel. Alles zat er. Slagers, een bakker, een kapper; allemaal kleine zelfstandigen. Alleen voor schoenen moest je naar de Hoofdstraat.”

Kwaliteit

Nieuws

menu