Prinsenplein.

Politiek van Meppel 'ontluisterend' en 'verbijsterd' over Sterk Meppel, die filosofeert over breder onderzoek naar opengraven Prinsengracht. 'In coalitieverband hebben we hier afspraken over gemaakt'

Prinsenplein. Foto: archief Wilbert Bijzitter

Sterk Meppel en het terugbrengen van de (Prinsen)gracht in Meppel. Dat zijn twee handen op een buik. Zelfs een kritisch rapport waarin staat dat het 10 miljoen euro gaat kosten en dat het financieel niet zo veel oplevert, kan daar weinig verandering in brengen.

„Het heropenen van het grachtentraject zal binnen Sterk Meppel altijd een wens blijven”, zegt fractievoorzitter Elisabeth Bakkenes tijdens de raadscommissie donderdagavond. De partij wist die wens enigszins in het coalitieakkoord te krijgen. Daarin is opgenomen dat er een onderzoek zou komen naar de haalbaarheid van het terugbrengen van de gracht. Dat onderzoek kwam december uit. Conclusie: het levert niet zo veel op, maar kost wel heel veel - zo’n 10 miljoen euro.

Meningen en feiten over terugbrengen gracht

Oppositiepartijen zijn eensgezind. Dit was een te verwachte uitkomst voor een ongewild onderzoek van 40.000 euro, stellen de oppositiepartijen. „Een onderzoek waarvan je eigenlijk van tevoren al de uitkomst wist, alleen maar om een verkiezingsbelofte van Sterk Meppel af te kopen”, aldus Xander Topma namens de SP. „Praten over de gracht in Meppel was vooral gebaseerd op meningen”, zegt Frank Perquin, namens VVD, dat samen met CDA en Sterk Meppel de coalitie van Meppel vormt. „Het grote voordeel van dit onderzoek is dat het geen meningen meer zijn. Nu zijn het feiten. Daarmee kunnen we dit hoofdstuk sluiten. Een helderder conclusie als dit was niet mogelijk.”

Bakkenes beaamt de conclusie dat het heropengraven van de Prinsengracht niet wenselijk is. En dan ontstaat er een discussie waar menig partij zich zichtbaar aan stoort. „De reden waarom dit onderzoek negatief uitpakt, is dat het maar om een klein stukje van het opengraven van de Prinsengracht gaat.” Afgesproken is namelijk dat het in het onderzoek ging over het opengraven van de gracht tot aan de Groenmarkt.

„Een stuk dat smal is, waar je niet kunt keren en waar je achteruit varend eruit moet zien te komen.” Bakkenes denkt dat als er een breder onderzoek was geweest naar het volledig opengraven van de gracht door de stad, er hele andere uitkomsten waren geweest. Enkele raadsleden horen het aan en schudden afwijzend het hoofd, wrijven eens in de ogen of slaan hun handen voor het gezicht.

Ander plan Sterk Meppel

Adwin Peeks, raadslid voor GroenLinks, reageert: „Ik ben licht verbijsterd.” Hij vraagt zich af waarom het onderzoek nu breder moet, terwijl dit onderzoek zo is afgesproken. „Ik vind het al heel spijtig dat al het geld voor dit onderzoek weg is. Het is dus ook nog voor niets geweest. Want u bent uw stokpaardje nog steeds niet kwijt. Alles voor niets.” Xander Topma, SP, is benieuwd of Sterk Meppel echt daadwerkelijk het onderzoek over wil doen, maar dan groter en duurder.

„Nee”, antwoordt Bakkenes. „Dat het onderzoek negatief is – en een tegenvaller voor onze fractie is – is duidelijk.” Het onderzoek is volgens haar volgens afspraak uitgevoerd. Maar dat wil niet zeggen dat de partij met een ander plan wil komen. „Over vijf jaar, over twee jaar, of misschien volgende week al wel.” Ze zegt van veel inwoners reacties te hebben gekregen op het onderzoek. Van mensen die de uitkomst al konden voorspellen en van mensen die het juist jammer vinden. En de partij heeft ideeën binnengekregen wat er dan wel met de straat moet gebeuren, of hoe het goedkoper kan.

Coalitie wijst op akkoord

De andere coalitiepartijen horen de discussie vooral aan, al is de verontwaardiging op menig gezicht te zien. VVD en CDA willen er toch iets over kwijt. „Ontluisterend hoe deze discussie ontplooide”, reageert Egbert Knorren (CDA). „Onze partij is vanaf de eerste dag helder geweest. In coalitieverband hebben we hier afspraken over gemaakt. Dat is helder.” Hij noemt dit onderzoek dan ook een sluitstuk. „Eigenlijk wil ik er helemaal geen woorden meer aan vuil maken.”

Ook de VVD wijst op het coalitieakkoord. Frank Perquin: „Bakkenes filosofeert nog wat op een bredere variant. Een nog grotere variant, dus ook duurdere variant. Of dat in toekomst moeite waard is te onderzoeken. Dat lijkt mij niet aan de orde bij deze heel heldere uitkomst van het onderzoek. Wat VVD betreft is discussie nu wel gevoerd.” En ook wethouder Robin van Ulzen spreekt over een „robuust rapport” dat er nu ligt.

Wat gaat er nu gebeuren met Prinsenplein?

Bakkenes wil nog niet veel prijs geven over het plan waar Sterk Meppel mee bezig is. Ze vraagt de ChristenUnie om dat plan samen uit te werken, want die partij heeft al twee keer eerder een idee voor dat plan geopperd. Een groene gracht - een groene strook. Bakkenes wil met dat plan nog graag een stapje verder gaan. Maar ze zegt dat het niet ineens een andere gracht opengraven is.

„We snappen dat dit onderzoek nu leidend is voor de keuze voor de herinrichting van het Prinsenplein”, zegt ze. Het college van burgemeester en wethouders wil daar nu een plan voor opstellen. Het Prinsenplein is inmiddels autoluw gemaakt, parkeren mag er niet meer. Het gebeurt nog wel, maar de mensen die het doen kunnen een parkeerbon verwachten. De gracht keert er in ieder geval niet terug. Alhoewel, Elisabeth Bakkenes: „Als we op een passende manier het water kunnen terugbrengen zal dat om een hele andere route gaan vragen. Dat is toekomstmuziek.”