Schouwburg Ogterop.

Poppodium in vernieuwd Ogterop. Muziekcoöperatie ziet het zitten, maar dan wel een 'bijzonder popzaaltje'

Schouwburg Ogterop. Foto: Willem Braam

Een bijzonder popzaaltje moet het worden. Niet een standaard vierkante, multifunctionele zaal. Nee, een zaal met ronde vormen, wellicht wat houtwerk. Dat lijkt de Muziekcoöperatie wel wat.

Schouwburg Ogterop is aan renovatie toe. Een flinke, die zo’n 18 miljoen euro kan gaan kosten. Er wordt meteen gekeken naar de kansen om de functie van de schouwburg in Meppel uit te breiden. Speciaal hiervoor is een klankbordgroep in het leven geroepen. Die heeft een lijst opgesteld met mogelijkheden. Een daarvan is een poppodium.

De directie van Ogterop heeft overleg gehad met de Muziekcoöperatie hierover. Ogterop heeft in de programmering inmiddels al maandelijks een avond voor de Muziekcoöperatie gereserveerd.

‘Iedereen is enthousiast’

Wouter van der Burg wil namens de Muziekcoöperatie nog niet op de zaken vooruitlopen, maar ziet wel dat iedereen enthousiast is. „De gemeente, de politiek, Ogterop en de gemeenschap”, constateert hij. En ook de Muziekcoöperatie ziet het wel zitten om te beginnen in de schouwburg. Het kan zomaar dat al in augustus het eerste concert van de Muziekcoöperatie in Ogterop is.

„De wens en wil is er wel, maar het is nog afhankelijk van heel veel afspraken. Je zit ook met het reguliere theaterprogramma dat nog een plek moet krijgen. Dat gaat zowel om het lopende seizoen als het coronaseizoen.” De Muziekcoöperatie is hierover nog in gesprek met Ogterop, om tot een convenant te komen. Van der Burg verwacht dit met een maand te kunnen afronden.

Muziekcoöperatie zoekt onderdak

De monumentale gymzaal van Stad & Esch Zuideinde, de Plataan, het oude ‘glazen postkantoor’ aan het Zuideinde en de Vegafabriek. Allemaal locaties waar de Muziekcoöperatie al optredens heeft gehouden. En dan stond voor februari ook nog Michelle David in de Grote Kerk gepland. „We zijn een podium zonder plek”, constateert Wouter van der Burg. „Op sommige locaties hadden we niets, maar konden we alles.”

De klankbordgroep adviseert de gemeente over een podiumfunctie voor schouwburg Ogterop. ‘Popmuziek verdient een vaste plek in het culturele aanbod’, schrijft de klankbordgroep. Ze verwijst daarbij naar de Muziekcoöperatie, omdat die heeft bewezen dat popmuziek leeft in Meppel. Daarom wordt geadviseerd om samen met de coöperatie te kijken hoe een poppodium een vaste plek kan krijgen in het vernieuwde Ogterop. ‘Dit zorgt niet alleen voor het binden van nieuwe doelgroepen aan de schouwburg, het creëert tevens een uitbereiding van het culturele aanbod in de gemeente Meppel.’

Beleving

„Meppel is te klein om wekelijks een popconcert te houden. Maandelijks is heel mooi”, zegt Van der Burg. Hij ziet met het poppodium kansen voor Meppel, en voor de schouwburg. „Het is aan ons om die taak dan goed uit te voeren.” Dan wel het liefst in een bijzonder popzaaltje, dat helemaal niet groot hoeft te zien. „Een optreden is tegenwoord ook een stuk beleving. Van alle zalen in Nederland schat ik dat er in zo’n 80 procent niets spannends aan is. Het is allemaal hetzelfde.”

Hij spreekt onder meer over multifunctionele zalen. „Een algemeen zaaltje waar de ene zwarte doos na de andere zwarte doos gaat. Dat doet iedereen al.” Het moet volgens hem echt een poppodium worden. Niet alleen maar rechttoe rechtaan, maar ook andere vormen. Ronde vormen. Wellicht andere materialen, als hout erin verwerken. „Ik hoop dat er niet alleen gekeken wordt naar de kosten; dan kom je toch snel uit bij een multifunctioneel centrum. Je moet beleving creëren. Er anders naar kijken.”