Populariteit van geheime zendermuziek ongekend. Jongens van 12 jagen op piratenplaten

Hendriko Sallomons in zijn platenzaak aan huis in Nieuweroord. Foto: André Weima

Piratenmuziek is ongekend populair aan het worden. „Het wordt steeds gekker”, stelt Hendriko Sallomons (45) uit Nieuweroord, die via zijn webshop jaarlijks duizenden singles en elpees over de digitale toonbank ziet gaan. „Er komen steeds meer verzamelaars”, zegt de Drentse platenhandelaar (Platenwereld.nl) over de groeiende belangstelling, vooral van jongeren, voor de vinylschijven uit de oude doos.

In het bijzonder op platenbeurzen wordt het steeds moeilijker om aan klassiekers uit dit populaire genre te komen. Bovendien worden volgens Sallomons voor de zeer zeldzame exemplaren ook nog eens exorbitante bedragen neergeteld. „Er worden singles verkocht tussen de 500 en 700 euro. Het is gekkenwerk. Het is natuurlijk wat een gek er voor geeft, maar met zulke bedragen wordt de hobby ook kapot gemaakt”, vindt Sallomons.

„Jongens van 12 jaar zie je op de beurzen al plaatjes kopen, maar ook heel veel studenten komen naar de platenmarkten om hun slag te slaan”, zegt Sallomons, die in het dagelijks leven werkzaam is als materieelbeheerder bij Hunebouw in Hoogeveen. „Er zijn in de afgelopen jaren veel verzamelaars bij gekomen; jongens van het platteland van een jaar of 12 die geld sparen om platen van geheime zendermuziek te kunnen kopen. Daar zijn ze gek op, het is voor hen een sport geworden om die platen te verzamelen”, zegt de Nieuweroorder.

Jagen op Belgische Cindy

Een van de artiesten waarop jongeren jagen is de Belgische Cindy, die 40 jaar geleden haar hoogtijdagen kende. Artiesten uit de Telstar-stal van decennia geleden, blijken volgens Sallomons eveneens mateloos populair en ook lokale bands pikken een graantje mee. „Aan sommige singles en lp’s kun je bijna niet meer aankomen. Het wordt steeds gekker. Ze worden steeds zeldzamer en iedereen graait er in mee”, verzucht Sallomons, die er op wijst dat de ‘renaissance’ van piratenmuziek al lang is ingezet. „Vooral op eBay (de wereldwijde online handelsplaats) wordt er veel verhandeld en er wordt ook veel geld geboden voor de platen.” Sallomons heeft zelf ook singles in zijn collectie die voor een pittig prijsje worden verkocht. „Kijk, deze hier ‘Als ik naar een party ga’ van Arlette Relais, ik had er vroeger nog nooit van gehoord, daar vraag ik nu 80 euro voor.”

Eind jaren ’90 had Hendriko samen met zijn broer Freddy een geheime zender (Cassandra en Olympia) in Nieuweroord. „Het was ook wel spannend, want wat niet mag is altijd leuk. Ik heb overigens een keer een boete gehad. Piratenmuziek is de mooiste muziek. Het is ook niet standaard wat we draaien zoals bijvoorbeeld Veronica en Skyradio, dat is veel van hetzelfde en de commerciële zenders werken eveneens met een vast format. Wij draaien alles, ook Engelstalig, maar toch vooral Nederlandstalig en Duits.” Digitaal platen beluisteren vindt Sallomons maar niks. „Op de platenspeler draaien is leuker, je moet er ook wat voor doen en dan het geluid, met hier en daar een kraakje, veel mooier dan digitaal”, raakt Sallomons bijkans in vervoering over het ouderwetse platen draaien.

Geen windeieren gelegd

De handel kwam langzaam op gang met de aanschaf van partijen platen waarvan de dubbele exemplaren vervolgens weer werden verkocht. De handel naast piratenplaten, ook pop, rock en tal van andere muziekgenres, groeide en in 2014 besloot Sallomons, die achter zijn woning in Nieuweroord een ruimte heeft ingericht als platenzaak, om online te gaan en via de digitale snelweg wordt er ingekocht en verkocht. „We zitten nu allebei op het internet, ik met de platenhandel en mijn broer met radio maken”, zegt Sallomons. „Als mensen hun collectie willen verkopen, lp’s of singles, kunnen ze dat ook bij mij doen. Mijn broer en ik zitten nu allebei op het internet, ik met de platenhandel en Freddy met radio maken.”

Dat heeft de platenhandelaar geen windeieren gelegd. „Sinds het begin is het alleen maar gekker geworden.” Online verkoopt de Nieuweroorder het meest singles en dat zijn er elke maand enkele honderden. Sallomons heeft een voorraad van zo’n 30.000 singles en 7000 lp’s. Nu nog houdt hij zich in de avonduren en in het weekend bezig met de platenhandel. „Het is een bijverdienste en ik twijfel nog of ik alleen maar met de platenhandel verder ga.”

Nieuws

Meest gelezen