Productie autolakken voor Scania in Meppel ligt stil. Personeel van verffabriek PPG Hoogeveen staakt voor beter loon

Staking bij verfmultinational PPG.

Staking bij verfmultinational PPG. ANP

Werknemers van verfmaker PPG Coatings die werken bij Scania in Meppel zijn sinds maandagmorgen 22 mei in staking. Bij de vestigingen van de verffabrikant in Tiel en Uithoorn werd vorige week gestaakt. Vandaag sloten ook de werknemers van de fabriek in Den Bosch zich bij de acties aan. Daar komen deze week nog zeker honderd medewerkers van de Amsterdamse fabriek bij.

In Den Bosch ligt bij PPG (Brander) sinds maandagmorgen de hele productie stil van de sier- en spuitpleisters die ze daar maken. Dat blijft zo tot zeker donderdag. Daarnaast staken de mensen die vanuit PPG Hoogeveen gedetacheerd zijn bij vrachtwagenfabriek Scania in Meppel. Zij maken autolakken voor de trucks.

Impact is groot

In Den Bosch werken 25 mensen, bij Scania een handjevol. Maar de impact van deze stakingen zijn groot, zegt De Vries: „Het gaat in deze gevallen niet om grote aantallen mensen, maar zij zorgen er wel voor dat het productieproces plat ligt.”

De FNV wil een goede cao afspreken voor de in totaal 1.100 mensen bij PPG Coatings. Daarin moeten de salarissen dit jaar een flink stuk omhoog: met 14,3 procent (per 1 januari 2023). Verder eist de vakbond dat de lonen meestijgen met prijzen in de winkels (automatische prijscompensatie). De verffabrikant biedt echter niet meer dan 7 procent erbij.

Erik de Vries, bestuurder FNV Procesindustrie: „De olievlek wordt steeds groter. Overal bij PPG staan mensen klaar om in actie te komen voor een cao met een goede loonsverhoging. De directie mag zich inmiddels echt zorgen gaan maken, want we zijn hard op weg naar een landelijke staking.”

Wereldwijd goed voor 17,7 miljard

PPG Coatings Nederland is onderdeel van het wereldwijde concern PPG Industries. Dat was vorig jaar goed voor een omzet van 17,7 miljard dollar. In Nederland is PPG Industries het meest bekend van de merken Sigma, Histor en Rambo.