Projectgroep werkt aan muziekfestival Summerpop in Meppel. 'We kunnen echt iets tofs neerzetten'

Dolblij waren de meiden van het project ‘Jongerenwerk’ toen ze vorig weekend weer voor het eerst weer op stap mochten naar de kroeg. Gezellig bijkletsen met leeftijdsgenoten die ze heel lang niet gezien hadden. Zelf zijn ze 16, maar ze weten ook dat jeugd die net wat jonger is vaak nog niet naar het café mag. Precies voor deze groep hebben ze een mooi festival in de planning.

Van links naar rechts: Nadira, Maud, Evi en Fleur.

Van links naar rechts: Nadira, Maud, Evi en Fleur. Foto: Daan Prest

Vijftig jongeren uit Meppel zetten zich acht weken lang in voor de samenleving onder de noemer ‘maatschappelijke diensttijd’. De jongeren gaan verdeeld over vijf projecten aan de slag. Een van deze projecten is de organisatie van Summerpop in september.

Nadira Wisselink, Maud Bolding, Evi Deems en Fleur Bussemaker vertellen er graag over en elke tien minuten popt zomaar een nieuw idee op. Ze vormen samen met Sanne Boerema, Hidde Webbink, Veerle Strijker en Noa Karsten de projectgroep die onder leiding van jongerenwerker Myrthe Lugtmeier een evenement voor jeugd van 12 tot 16 jaar wil organiseren.

Weinig te doen voor de jeugd

Dit idee ontstond nadat Nadira samen met andere jongeren in gesprek was met een van de wethouders in Meppel en er geconstateerd werd hoe weinig er te doen is voor de jeugd. „Contact met elkaar hebben, samen feesten, dat is heel belangrijk”, vindt Maud. „Toen wij 12 jaar waren hadden we de teenageparty bij Klok, dat is er nu ook niet”, vult Fleur aan.

„Jongeren zien nu veel minder mensen”, zegt Maud. „Het is juist nu leuk om je sociale kring te verbreden”, vindt Evi. Nadira heeft voor haar opleiding onderzoek gedaan naar hoe jongeren zich nu voelen en ze weet dat een leuk feestje echt geen overbodige luxe is. „Jongeren hebben veel minder sociale contacten, hebben vaker sombere gevoelens en sommigen komen zelfs in een burn-out”, ontdekte ze vanuit de antwoorden van een enquête.

Mystery guest

Hoog tijd voor een feestje dus. Hoe het er precies uit gaat zien, staat nog niet vast. Wel is zeker dat het om een muziekfestival gaat. „We zijn nu druk op zoek naar artiesten”, zegt Maud. „Er komt in ieder geval één bekende artiest”, zegt Fleur. Dit is een mystery guest , maar wel eentje die de doelgroep zal aanspreken.

Deze artiest gaat geld kosten, weten de meiden, maar ze hebben ideeën genoeg om dat bij elkaar te krijgen. Vanuit de Jeugd-aan-Zet-subsidie is er wat budget. „Verder zijn we druk op zoek naar sponsors”, zegt Nadira. „We denken er ook aan via Facebook aan ouders uit te leggen wat we van plan zijn. We willen ze met ‘gun jij je kind ook een leuke avond?’ ook vragen of ze iets willen doneren”, legt Evi uit. Daarnaast zal er een kleine entreeprijs gevraagd worden.

„We kunnen ook leerlingen van de afdeling beveiliging van het Drenthe College vragen of ze mee willen werken voor praktijkervaring.” Zomaar een idee dat ter plekke op tafel komt. Ook aan catering wordt gedacht. De plek voor het evenement hebben de projectleden al in gedachten: Bleekerseiland.

Komt de vergunning rond?

Er is nog wel één puntje van zorg: een vergunning. De meiden hebben net gebeld naar de gemeente en hebben nog wat uitlegwerk te doen. Kan dat zomaar, een festival? Zit je niet met de anderhalvemeterregel? Volgens de projectgroep is het allemaal haalbaar en staat niets een mooi feestje in de weg. „Als het lukt, kunnen we echt iets tofs neerzetten”, weet Evi zeker.

De komende tijd is er via het Instagramaccount summerpopmeppel meer info te vinden over het festival.