Provinciaal geld voor fietstransferium bij NS-station in Meppel

Gedeputeerde Henk Brink opende een fietstransferia, bij Buitencentrum de Poort in Ruinen.

Gedeputeerde Henk Brink opende een fietstransferia, bij Buitencentrum de Poort in Ruinen. Foto: Gerrit Boer

Gedeputeerde Staten van Drenthe stellen 93.500 euro beschikbaar voor de realisatie van nog eens vier fietstransferia in Zuidlaren, Assen, Meppel en Coevorden. Het transferium in Meppel komt bij het NS-station.

Dit is een aanvulling op vijf eerder gerealiseerde transferia in Exloo, Gasselte, Veenhuizen, Orvelte en Ruinen. Hiermee wordt het netwerk van fietstransferia compleet en is er bij elk Nationaal Park en significant natuurgebied een transferium te vinden, aldus de provincie. De fietstransferia ontzorgen de fietser met een uitgebreid huuraanbod, onderhoud en reparatie, informatie, horeca en sanitair.

Een fietstransferium wordt beheerd door een, op een gunstige locatie gevestigde, fietsondernemer. Op deze locatie zorgen ze voor een uitgebreid huuraanbod van bijvoorbeeld e-bikes, tandems, e-choppers en de gewone stadsfiets. Onderhoud, reparatie en pechhulp is ook onderdeel van hun diensten. Daarnaast kunnen fietsers op of nabij de locatie terecht voor horeca, een sanitaire stop en informatie over fietsroutes. Deze routes gaan zo veel mogelijk langs horecapunten en er worden ook themaroutes over het verhaal van Drenthe ontwikkeld.

Bagageservice

De fietstransferia werken met elkaar samen op het gebied van marketing, evenementen en uitwisseling van kennis. Daarbij wordt er ook gekeken of er samenwerking mogelijk is rondom meerdaagse fietsarrangementen. Op termijn is het streven dat er ook bagageservice wordt aangeboden, om een meerdaagse fietstocht door Drenthe te stimuleren.