Publiek tijdens open dag Wassink Uitvaartverzorging in Meppel onder de indruk van werk van bloemiste. 'In het boeket kun je ook persoonlijke dingen laten verwerken'

Heidi Wijnands van Elegant bloemen uit Meppel bezig met het opmaken van een bloemstuk. Foto: Leo de Harder

„Ik heb nog nooit zoveel oooh’s en aaa’hs op een dag gehoord”, vertelt Heidi Wijnands van Elegant-Bloemen. Zaterdag schikte ze tijdens de open dag bij Wassink Uitvaartverzorging in Meppel rouwboeketten ter plekke. Het publiek bleek onder de indruk.

„In aanloop naar de open dag kwam ik met iemand van Wassink aan de praat over mijn werk. Van het één kwam het ander en toen kwamen we uit op het idee om niet bloemstukken neer te zetten, maar het zo in te richten dat ik kon laten zien hoe ik dat nu doe, een rouwboeket op verzoek maken”, vertelt Wijnands over het ontstaan van het idee.

Het bleek een succes, want de bezoekers van de open dag waren onder de indruk en zeer geïnteresseerd. De gehele dag druppelde het publiek binnen.

„Het was heel fijn om uit te leggen hoe zoiets werkt. Veel mensen hebben geen idee dat dit ook tot de mogelijkheden behoort. Ze denken bij een rouwboeket aan een bloemstuk uit een boekje. Dit is heel anders. Aan de toonbank voer ik vaak heel persoonlijke gesprekken, dat kan heel diep gaan. Mensen kunnen in het boeket ook persoonlijke dingen laten verwerken, zoals een paar klompen of oma’s laatste breiwerkje. Er zit meer gevoel in. Als mensen het stuk ophalen, staan ze soms huilend aan de toonbank. Dat is niet gespeeld en betekent een stukje waardering voor mijn werk.”

Wijnands geniet er zelf ook elke keer weer van. „Ik zit nu 24 jaar in het vak en zou niet weten wat ik anders zou moeten doen. Ik ga iedere dag fluitend naar mijn werk. We krijgen drie keer in de week een lading bloemen uit Aalsmeer. Ik ben bijna iedere keer weer onder de indruk. Ieder seizoen weer andere kleuren en mogelijkheden.”

Van de open dag wist ze niet wat ze moest verwachten, maar van de keuze heeft ze zeker geen spijt. „Ik ben met een kale plank begonnen en heb laten zien wat er mogelijk is. Ik heb leuke gesprekken gevoerd, mensen kwamen met allerlei vragen. Het was echt een geslaagde dag.”

Nieuws

Meest gelezen