Pandriks Bake Off in Meppel laat technologie en duurzaamheid samengaan op weg naar biologisch product. 'Onze missie is om een puur en eerlijk brood te maken van de hoogste kwaliteit tegen een acceptabele prijs'

De grondleggers van het bedrijf Pandriks Bake Off zijn uit de buurt afkomstig. Zo is deze bakkerij in Meppel terechtgekomen. Bijna tien jaar geleden startte de unieke en ultramoderne bakkerij. In korte tijd heeft Pandriks zich ontwikkeld tot een begrip op het gebied van ambachtelijk brood, maar dan in een bake-off versie.

Peter van den Berg met op de achtergrond een weergave van het nieuwe gebouw.

Peter van den Berg met op de achtergrond een weergave van het nieuwe gebouw. Foto: Wilbert Bijzitter

„Onze missie is om een puur en eerlijk brood te maken van de hoogste kwaliteit tegen een acceptabele prijs.” Aan het woord is directeur Peter van den Berg. „Ik ben opgegroeid op een agrarisch bedrijf in de polder en houd van het ambachtelijke van het gebruik van honderd procent natuurlijke grondstoffen. We willen niet alleen de beste zijn in de productie van het brood, maar we willen ook voorop lopen waar het om duurzaam produceren gaat.”

Volledig geautomatiseerd

„Het productieproces is weliswaar volledig geautomatiseerd, maar het brood krijgt de tijd. Vroeger had brood meer smaak. Dat hebben we teruggebracht in een proces dat van begin tot eind bijna 30 uur duurt”, vervolgt Van den Berg. „Waar bij de meeste bakkerijen gist wordt toegevoegd om de rijstijd te verkorten, gebruiken wij zuurdesem en een kneedsysteem dat het ouderwetse handwerk zo goed mogelijk nabootst. Als het brood klaar is wordt het voorgebakken en vervolgens in een snelvriezer gekoeld om het verouderingsproces stop te zetten. Verpakt en op pallets komt het dan in een enorme vrieshal te liggen wachtend op distributie naar winkels in heel Europa.”

Dat Pandriks snel groeit blijkt wel uit de enorme nieuwe hal die neergezet is. „We hebben nu twee afbaklijnen actief en daar komt de zuurstofarm verpakte productie uit Drachten bij. We hebben dan zo’n 225 werknemers hier: de bakkers, maar ook onderhoudsmonteurs, ICT’ers, logistiek medewerkers, en administratie”, legt Peter van den Berg uit. „Als alles verder volgens plan verloopt zijn we begin november helemaal klaar met de nieuwbouw en rijden hier dagelijks bijna dertig vrachtwagens weg om onze producten te distribueren naar bakkers, verswinkels, retail, horeca en markten in delen van Europa en de Verenigde Staten.”

‘Ambitie om de beste, maar ook duurzaam te zijn’

Met de ambitie de beste bake-off producten van de wereld te maken gaat het de goede kant op. Zo is het Pandriks Kaiser Brötchen drie opeenvolgende jaren uitgeroepen als beste in zijn soort. De nieuwe lijn van biologisch brood onder de naam SlooOW is in Duitsland uitgeroepen als beste in de categorie brood. Het bedrijf zelf dingt dit jaar mee naar de titel Drents Onderneming van het jaar. Van den Berg: „Geen idee wie ons daarvoor getipt heeft, maar we zijn er trots op dat onze inspanningen gezien en erkend worden. Het bevestigt onze ambitie om de beste, maar ook duurzaam te zijn.”