Raad van State verwerpt beroep van gemeente Staphorst. Hobbymatig sleutelen aan voertuigen is niet toegestaan

Omwonenden van een perceel in Rouveen waar hobbymatig reparaties voor anderen aan voertuigen worden verricht, ervaren overlast en willen dat de gemeente de activiteiten een halt toe roept. De gemeente Staphorst heeft dat verzoek tot handhaving afgewezen. Ten onrechte, oordeelde de Raad van State woensdag.

Raad van State.

Raad van State. Foto: archief DvhN

De gemeente had het handhavingsverzoek afgewezen, omdat volgens het college van burgemeester en wethouders er geen sprake is van strijdig gebruik van het perceel. Daarbij wijst de gemeente erop dat op het perceel bedrijfsmatige activiteiten worden verricht en dat dit activiteiten zijn die passen bij een garagebedrijf, zoals het verrichten van reparaties en het uitvoeren van onderhoud aan tractoren.

Rechtbank staat hobbymatig gebruik niet toe

Eerder al boog de rechtbank zich over de afwijzing van het handhavingsverzoek. Ook toen kregen de omwonenden gelijk. Het bestemmingsplan staat een bedrijfsmatig gebruik van het perceel toe, maar voor hobbymatig gebruik is geen plaats.

De activiteiten die de eigenaar van het perceel ontplooit kunnen volgens de gemeente als bedrijfsmatig worden aangemerkt en vallen daarmee onder de voorheen op het perceel geldende bestemming. Ter zitting gaf de perceeleigenaar aan dat de activiteiten op het perceel niet bedrijfsmatig zijn en dat er weliswaar reparaties voor anderen worden verricht, maar dat daar geen inkomsten tegenover staan.

Gemeente in hoger beroep bij Raad van State

De rechtbank besloot daarop dat het gebruik van het perceel in strijd is met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Want anders dan de gemeente meent, is hobbymatig gebruik van het perceel ook al lijkt dat op het uitoefenen van een bedrijf, niet toegestaan op het perceel.

Tegen die uitspraak van de rechtbank ging de gemeente Staphorst in hoger beroep bij de Raad van State. Deze verklaarde woensdag het hoger beroep ongegrond. De gemeente dient alsnog een nieuw besluit te nemen op het bezwaar van de omwonenden.