Rendo maakt vaart met de levering van duurzaam gas

Rendo-directeur Eddy Veenstra. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Netwerkbedrijf Rendo uit Meppel wil binnen vijf jaar het aandeel duurzaam gas verhogen naar 40 procent. Inmiddels stroomt er gemiddeld al ruim 10 procent duurzaam gas door de netten van Rendo met pieken van 30 procent. Daarnaast wil het bedrijf het elektriciteitsnet moderniseren en de glasvezelpoot laten groeien. Deze ambities staan in het 10puntenplan voor de periode 2022 – 2026.

Al eerder heeft Rendo de ambitie uitgesproken om in 2030 al het fossiele gas in haar werkgebied in Drenthe en Overijssel te vervangen door duurzaam gas (groen gas of groene waterstof).

„Wij zien de vervanging van fossiel gas door duurzaam gas en het hergebruik van de bestaande gasinfrastructuur als een realistische, haalbare en betaalbare vorm van energietransitie in ons werkgebied in Drenthe en Overijssel’’, zegt Rendo-directeur Eddy Veenstra.

Elektriciteitsnet en glasvezelnet

Rendo heeft een relatief klein elektriciteitsnet van ruim 30.000 aansluitingen in de gemeenten Hoogeveen en Steenwijkerland. Met name in Hoogeveen is het belangrijk dat er snel een nieuw elektriciteitsonderstation wordt gerealiseerd, zodat duurzaam opgewekte elektriciteit kan worden teruggeleverd aan het net. Netautomatisering en innovaties als bijvoorbeeld de opslag van elektriciteit, zijn ook onderdelen van het moderniseren van het elektriciteitsnet.

Zes jaar geleden is Rendo-dochter RE-NET gestart met de aanleg en het beheer van glasvezelinfrastructuur in Drenthe en Overijssel. Inmiddels is glasvezelinfrastructuur aangelegd in een dertiental gemeenten, samen met partner DELTA Fiber Netwerk wordt dit de komende jaren uitgebouwd.

Nieuws

menu