Restaria Haveltermade in Meppel komt in andere handen: 'Spannend, maar een mooie uitdaging'

Na vijftig jaar in het vak zet Dolf Frenay (65) een punt achter zijn loopbaan in de snackbar. Zijn Restaria Haveltermade gaat over in handen van Monique Schiphorst, eigenaresse van Cafetaria Lunchroom de Koedijk aan het Rembrandtplein.

Monique Schiphorst wordt geflankeerd door dochter Jaléne en zoon Willian. Rechts staat Dolf Frenay.

Monique Schiphorst wordt geflankeerd door dochter Jaléne en zoon Willian. Rechts staat Dolf Frenay. Foto: Daan Prest

„Voor mij is het mooi geweest. Ik heb altijd keihard gewerkt met veel plezier. Horeca is een passie”, aldus Frenay.

Volgens Dolf Frenay beschikt Monique Schiphorst straks over „de twee mooiste zichtlocaties van Meppel”. Schiphorst ziet het inderdaad als een geweldige kans. „Ik doe het voor de toekomst van mijn kinderen”, verwijst Schiphorst naar zoon Willian (25) en dochter Jaléne (19).

„Zij willen hier allebei graag in door. Ik kan niet twee bedrijven alleen leiden en dus gaat Willian de Haveltermade bestieren en blijf ik in de Koedijk. Jaléne gaat na afronding van haar opleiding Hotelmanagement definitief bij mij werken. Wat we doen, is spannend en een hele stap, maar ook een unieke kans”, zegt Schiphorst.

Overname in goede harmonie verlopen

Aan de stamtafel in Restaria Haveltermade heeft Frenay de koffie geserveerd. Alle hoofdrolspelers zijn aanwezig. De sfeer is ontspannen. Het is duidelijk dat deze overname in goede harmonie is verlopen. „De klik was er meteen”, aldus Frenay, die wel eigenaar blijft van het pand. En Schiphorst: „Vorig jaar 15 maart bij het ingaan van de lockdown sprak ik Dolf. Ik zei: Als je de boel verkoopt, moet je aan mij denken. Toen is het balletje gaan rollen.”

Van de drie kandidaten die zich meldden, had de inwoner van Steenwijk „het beste gevoel” bij Monique. „Ze heeft in Koedijkslanden een heel goede naam opgebouwd.” En zo weet Frenay zijn klanten aardig gerust te stellen als hij vertelt dat hij op 29 augustus voor de laatste keer de deur achter zich dicht zal trekken. „Sommigen staan hier met tranen in de ogen.”

Lange historie in de Haveltermade

Niet gek, want de historie van Dolf Frenay als snackbarhouder in de Haveltermade gaat ver terug. Zijn ouders zaten in de jaren 60 in Steenwijk ook al in de snack en friet. Hij groeide ermee op en greep de kans samen met zijn vrouw Siglien om aan het Troelstraplein in Meppel een cafetaria nieuw leven in te blazen.

„Eind ’79. Tja, dat is een tijd geleden”, kijkt hij terug. „Het liep direct goed, de klanten kwamen overal vandaan. De Haveltermade was de wijk waar de meeste Marokkaanse families woonden in Meppel. Ik heb ze allemaal zien opgroeien en altijd een goede verstandhouding met hen gehad. En ze hoeven zich geen zorgen te maken dat bij Willian de halal producten eruit gaan.”

Met het opknappen van de wijk is dit een geweldige plek geworden

In 1997 kwam Frenays wens uit toen een stuk verderop in de wijk aan de Heinsiusstraat twee aaneengesloten panden vrijkwamen en de verhuurder hem als ideale uitbater zag. Voormalig kapper Lensen en de naastgelegen radio- en televisiezaak werden aan elkaar getrokken en omgebouwd tot snackbar en een deel met bar en tafeltjes. Restaria Haveltermade was geboren.

Frenay: „Op het Troelstraplein konden klanten alleen maar afhalen. Een plek waar ik ook zitplaatsen kon creëren, was altijd mijn droom geweest. De overgang naar een locatie van 200 vierkante meter was 25 jaar geleden een hele grote stap, maar ik heb er nooit spijt van gehad. De klanten zijn me trouw gebleven. Twaalf jaar geleden kon ik het kopen van Woonconcept. Met het opknappen van de wijk en de ontwikkeling van het Van Oldebarneveltplein is dit een geweldige plek geworden. Vergelijkbaar met de Koedijk.”

Daarmee doelt hij onder meer op de goede bereikbaarheid en het gratis parkeren om de hoek. Van die voordelen profiteert Monique Schiphorst ook aan het Rembrandtplein. Ze ziet er samen met Willian naar uit om op 30 augustus aan de slag te gaan aan de Heinsiusstraat. „We gaan twee weken dicht om de inrichting aan te passen. We kiezen voor een industriële uitstraling, gaan er wel onze eigen zaak van maken. De huidige naam blijft bestaan.”

Nieuwe uitdaging

Zo staat Willian aan het begin van een compleet nieuwe uitdaging. „Ik was gelijk enthousiast, maar natuurlijk is het spannend. Ik ga leiding geven aan acht personeelsleden. Het is fijn dat Dolfs dochter Lolita hier blijft werken om voor mij een binding met de klanten op te bouwen. De producten blijven vergelijkbaar, al zullen we ook hier net als in de Koedijk meer vegetarisch en glutenvrij aanbieden. Bezorgen komt erbij. Het aanbod wordt overzichtelijk, compact en goed. Als ik mijn draai heb gevonden, kunnen we kijken wat we hieraan toe kunnen voegen. Ik ben dankbaar en trots dat ik dit mag doen.”

Een trotse Monique besluit: „Ik heb straks niet alle overzicht, maar zal het los moeten laten. De Koedijk is mijn kindje, met hopelijk een mooie toekomst voor Jaléne. Zo gaat het hopelijk straks voor Willian in de Haveltermade voelen.”