Restauratie korenmolen Sterrenberg in Nijeveen afgerond. Heropening met feestelijk programma

Korenmolen Sterrenberg in Nijeveen. Foto: Martijn Bijzitter

Met een feestelijk programma wordt zaterdag 1 oktober korenmolen Sterrenberg in Nijeveen heropend. De molen werd het afgelopen gerestaureerd.

Ingrijpen was nodig, omdat de kap van de molen was verzakt. Die kap is in november 2021 van de molen gehesen, gedemonteerd en in een werkplaats gerepareerd. Ook de draagconstructie, het rietdek en de roeden van de kap zijn onderzocht en waar nodig aangepakt.

De restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd door Wieringa Molenbouwadvies en Vaags Molenwerken. De molenaars van Sterrenberg hebben zelf de windroos – die het wiekenkruis automatisch ‘op de wind’ houdt - opgeknapt.

De molen wordt met een feestelijk programma heropend, met onder meer demonstraties, rondleidingen en kinderactiviteiten.

Korenmolen Sterrenberg uniek in Nederland

Korenmolen Sterrenberg is in 1786 in gebruik genomen in het Duitse Weener. Bijna twee eeuwen later nam de toenmalige gemeente Nijeveen de molen voor een symbolisch bedrag over van de familie Sterrenberg. De molen werd in 1977 afgebroken, deels gerestaureerd en opnieuw gebouwd in Nijveen.

Korenmolen Sterrenberg is de enige molen in Nederland met zelfkruiing: de windroos achter op de kap houdt het wiekenkruis automatisch op de wind. Het gevlucht hoeft daardoor niet door de molenaar op de wind gezet te worden.

De molen is aangemerkt als Rijksmonument.

Nieuws

menu