Riek Bakker (88) uit Meppel heeft louter optimisme nagelaten | In memoriam

Ze was zo sterk als een beer, de bekende Meppeler toiletjuffrouw van weleer. Familieleden zijn ervan overtuigd dat wanneer de spierziekte myasthenia gravis aan haar deur voorbij was gegaan, ze dik in de 90 jaar was geworden.

 Riek Bakker.

Riek Bakker. Frens Jansen

Maar tegen vijftien dagen niet eten en acht dagen niet drinken, omdat het slikken niet meer ging, was ook het taaie lichaam van Riek Bakker niet opgewassen. Op 16 september overleed ze op 88-jarige leeftijd in het bijzijn van haar naasten.

Typerend: tot het laatste moment was ze kraakhelder en had ze de grootste praatjes. En hoe meer het einde naderde, hoe groter de grappen werden.

Rijkdom

Riek Bakker omschreef het leven als een rijkdom. Zo trad ze de dagen ook tegemoet. Ook op latere leeftijd straalde ze uit dat er nog zoveel uit het leven te halen viel. Van de mogelijkheden die haar goede gezondheid haar boden, maakte ze optimaal gebruik. De nimmer aflatende energieke levenslust zette ze het liefst in voor de medemens. Voor veel eenzame en dementerende ouderen in Reestoord is ze een welkome gast geweest. Altijd met iets lekkers in de tas en altijd met die mooie lach op haar gezicht.

Het leven van Riek Bakker is er niet één van dertien in een dozijn. Ze bleek de liefde voor een Groninger schipper niet te kunnen weerstaan, wat ervoor zorgde dat ze jarenlang op internationale wateren doorbracht.

Dochter Elly en dochter Corrie werden beiden ‘op het water’ geboren. Rieks kinderen bezorgden haar de grootste vreugde en tegelijkertijd het grootste verdriet. Zij en haar man Jo voeren noodgedwongen door voor het werk, de meiden gingen met zes jaar van boord. Bestemming: het internaat. Waar Elly juichend van de boot af ging, kroop Corrie ineen van verdriet. En waar haar dochter huilde, huilde Rieks moederhart mee.

Ze was hét gezicht van de toiletten

De kennismaking met Meppel was er voor de geboren Zwolse al vroeg. Als jong meisje ging ze mee met haar vader naar het stadje in Zuidwest-Drenthe. Daar, aan de voet van de Meppeler toren, stond haar pa als groente- en fruithandelaar op de markt. Het zaadje voor haar latere passie voor Meppel werd daar geplant. Een mooiere plek konden haar man en zij ruim dertig jaar geleden dan ook bijna niet krijgen dan de woning op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Schuttevaerstraat. Vanaf deze plek heeft Riek tot het laatste moment zicht gehouden op de Meppeler toren.

Riek was een pittige tante, een pittige tante die nooit stil zat. Trouwe bezoekers van evenementen in Meppel kennen haar ongetwijfeld van haar vaste stekkie bij de wc’s. Ze was hét gezicht van de toiletten, jaren achter elkaar. Duizenden toiletgangers heeft ze voorbij zien komen op de rommelmarkten en Concours Hippique in de Markthallen en tijdens Donderdag Meppeldagen, het Grachtenfestival en Meppel Culinair in de binnenstad. Tijdens de avond ‘Bekende Meppelers op de planken’ in de setting van bejaardenoord Huize Avondrood in Schouwburg Ogterop kon ze niet ontbreken. Uiteraard als toiletdame.

Riek Bakker heeft louter optimisme nagelaten. Ze was vrolijk en haar humor groeide het laatste jaar met de dag. Ze verbaasde zelfs haar naaste familie met de beste grappen. Ze was tevreden. Ze vond dat ze na 88 mooie jaren geen enkele reden tot klagen had. Dat hield ze vol, tot het laatste moment. Of zoals ze het zelf in een interview in de Meppeler Courant omschreef: „Ik heb een zalig leven gehad.”