Rietdekken een uitstervend beroep? Welnee volgens René Bouwknegt, eigenaar van rietdekkersbedrijf in Nijeveen. 'Er is alleen maar meer vraag gekomen naar rieten daken'

„Voor een buitenmens is het een prachtig vak”, zegt René Bouwknegt, eigenaar van het gelijknamige rietdekkersbedrijf in Nijeveen. „Je maakt bovendien iets moois en komt vaak op mooie plekken.”

René Bouwknegt: ‘Je bent altijd buiten, maakt iets moois en komt op mooie plekken.'

René Bouwknegt: ‘Je bent altijd buiten, maakt iets moois en komt op mooie plekken.' Foto: Martijn Bijzitter

Hij vindt het dan ook jammer dat jongeren nog maar zelden kiezen voor het vak. „Ik denk dat ze er geen goed beeld van hebben. Ze denken dat het een ouderwets beroep is dat gaat verdwijnen, maar het tegendeel is waar. Er is alleen maar meer vraag gekomen naar rieten daken. Als je dit vak kiest, ben je zo goed als verzekerd van werk. Wij zijn de agenda van 2023 al aan het vullen. Voor ons zou het fijn zijn om er nog twee vaste collega’s bij te hebben. Ik heb nu een vaste medewerker en twee zzp’ers die bijspringen, maar er is meer dan genoeg werk.”

Opleiding en praktijk

Er is een tweejarige bbl-opleiding om rietdekker te worden. „Daarna kun je eventueel een vervolgopleiding doen om allround rietdekker te worden. Daar leer je lastige dingen, zoals een breukkap, een dak met een knik erin, en dakkapellen. Verder is er nog een opleiding van de Vakfederatie Rietdekkers. Die moet je met goed resultaat afronden om lid te mogen worden. Het lidmaatschap is dan ook een keurmerk dat rietdekkers graag hebben en dat klanten de garantie geeft dat ze een vakman of -vrouw inschakelen. Ik ben hier ook bij aangesloten.”

Bouwknegt hoopt vooral dat jonge mensen het vak van rietdekker eens willen overwegen. „Ook zonder opleiding zijn ze bij mij van harte welkom. Het is in de praktijk goed te leren, al moet je er ook een bepaalde aanleg voor hebben. Sommige dingen kun je in een opleiding niet leren, maar ook niet van een ander. Dat zit in je of niet. Het gaat dan vooral om het gevoel voor mooie lijnen. Mijn collega Gerjan had het al binnen een paar maanden in de vingers. Hij is echt een natuurtalent. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn zoals hij, dus ik zou zeggen: probeer het eens.”

Je moet natuurlijk geen hoogtevrees hebben, al zegt René Bouwknegt dat je kunt wennen aan hoogtes. „Ik heb genoeg collega’s gezien die er eerst best moeite mee hadden om op hoogte te werken, maar er na verloop van tijd helemaal geen last meer van hadden. Het is wel handig als je een buitenmens bent. We zijn bij veel weersomstandigheden aan het werk. Ik vind het geweldig om buiten bezig te zijn en iets moois te maken. Het is wel een oud ambacht, maar geen uitstervend beroep. Het vak ontwikkelt zich ook nog steeds.”

Rietdekkersbedrijf René Bouwknegt is werkzaam in een straal van ongeveer 25 kilometer rond Nijeveen en in te schakelen voor nieuwbouw, onderhoud, vlechtwerk, reparatie en renovatie.