Drentse geschiedenisprijs voor Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys en hun boek Van top tot teen Molukker

Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys met de publieksprijs. Een ets van Reinder Homan.

Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys met de publieksprijs. Een ets van Reinder Homan. Foto: DVHN

Djodjie Rinsampessy en Guido Abuys hebben met hun boek Van top tot teen Molukker, vijf generaties in Assen, de Drentse geschiedenisprijs gewonnen.

De jury onder leiding van de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma maakte dat zondagmiddag bekend tijdens het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Volgens de jury is voor veel Drenten de Molukse geschiedenis onbekend, hoewel die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de Drentse geschiedenis.

,,De combinatie van het historisch kader en de menselijke verhalen over de ervaringen en emoties van vijf generaties Drentse Molukkers, maakt dit boek meer dan belangrijk voor de vastlegging van dit onderdeel van onze Drentse geschiedenis. De vlotte schrijfstijl met aansprekende foto’s maakt het boek helemaal compleet”, aldus het juryrapport. De prijs bestaat uit een bedrag van 1.000 euro.

Ook winnaar publiekprijs

Van top tot teen Molukker, vijf generaties in Assen won ook de publieksprijs, een ets van kunstenaar Reinder Homan, afkomstig uit Smilde. ,,De publiekprijs is het meest bijzonder. We winnen met tweederde van alle stemmen. Dat betekent veel voor de Molukse gemeenschap in Drenthe”, denkt Djodjie Rinsampessy.

In het boek beschrijft Guido Abuys, curator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de komst van de Molukkers naar Drenthe, die in 1951 voor het overgrote deel in het voormaling concentratiekamp in Hooghalen (toen kamp Schattenberg genoemd) werden opgevangen. Ook het ontstaan van de Molukse wijken in Assen, Bovensmilde en Hoogeveen, de rol van de overheid en de strijd voor de vrije Molukken komen aan bod.

Vijf generaties

Dichter Djodjie Rinsampessy uit Assen, geboren in Schattenberg, interviewde voor het boek vijf generaties Molukkers, onder wie mensen van de eerste generatie van wie nog maar een klein aantal in leven zijn. Jongere generaties komen aan het woord over hun jeugd en identiteit, hun verbondenheid met hun moederland en hun toekomst. Het boek maakt deel uit van de Asser Historische Reeks,

De Drents Historische Vereniging organiseert jaarlijks de verkiezing van de DHV-prijs. Van de zeventien inzendingen waren er drie genomineerd voor de geschiedenisprijs 2022. De twee andere kanshebbers waren het boek Sweel en de Zweelers, De geschiedenis van zes dorpen in Zuidoost-Drenthe van de Historische Vereniging Zweeloo en de podcast De arrestatie van een Coevorder verzetsgroep van Freek Schröder.