Nesten van roeken in bomen in Meppel.

Roeken bouwden nesten die gemeente Meppel weghaalde gewoon weer op, dus stopte gemeente als experiment met verwijderen nesten. Sterk Meppel: 'Lijkt toename in aantal nesten'

Nesten van roeken in bomen in Meppel. Foto: Daan Prest

„De afgelopen week ben ik langs alle roekenkolonies in Meppel gelopen. Ik heb geluisterd naar wat omwonenden te horen krijgen. Ik begrijp hun klachten”, zegt wethouder Jaap van der Haar

Sterk Meppel zegt geregeld klachten te krijgen van inwoners die vermoeden dat er een sterke toename is van het aantal roeken in de gemeente. Vooral vanuit het Wilhelminapark en de Zuiderlaanflat zegt de partij veel klachten te krijgen.

„De gemeente Meppel is gestopt met het verwijderen van de lege nesten omdat dit niet tot nauwelijks lijkt te helpen. Nou lijkt er in ieder geval dus wel een toename te zijn van het aantal nesten”, reageert Madelinde Visscher namens Sterk Meppel. Jaap van der Haar bevestigt dat de gemeente is gestopt met het verwijderen van de nesten. Als experiment.

Gemeente haalt nesten weg, roeken bouwen nieuwe nesten

De afgelopen jaren verwijderde de gemeente de nesten wel, maar uit tellingen is naar voren gekomen dat het geen effect had. „Het aantal nesten dat we hadden afgebouwd, werd door de roeken zelf ook weer bijgebouwd”, aldus Van der Haar. De natuur houdt het dus zelf in stand, lijkt het. En dus besloot de gemeente dit jaar de nesten niet te verwijderen, om te kijken of de roeken het aantal nesten zelf in stand houdt, of dat er ieder jaar gewoon veel nesten bijkomen. Overigens werden nesten alleen verwijderd tot het moment dat het eerste ei is aangetroffen.

„Binnenkort worden de nesten opnieuw geteld”, zegt Van der Haar. Mocht daaruit blijken dat er een flinke uitbreiding is van het aantal nesten, gaat de gemeente weer de maximale maatregelen nemen om het te bestrijden.

Beschermd

Sinds 2015 heeft de gemeente een ontheffing van de Wet Natuurbescherming om overlast van de roeken tegen te gaan. De roek is namelijk een beschermde inheemse vogelsoort. Alleen nesten in gebieden waar inwoners overlast ervaren worden weggehaald.