Roelof Pieter Koning zegt in tranen gedag tegen politiek van Meppel (en krijgt gemeentelijke erepenning)

Roelof Pieter Koning stopt als wethouder van de gemeente Meppel. Foto: Wim Goedhart

Wethouder Roelof Pieter Koning heeft zojuist officieel afscheid genomen van de Meppeler politiek. Geen groots persoonlijk afscheid of een laatste borrel, maar via een videoverbinding.

„Normaal hoort hier een receptie bij, maar vanwege corona gaat het grootste gedeelte nu digitaal. Dat is jammer”, zegt burgemeester Richard Korteland. „Ik had het graag anders gedaan”, geeft Roelof Pieter Koning toe. „Maar het is niet anders.”

Samen met zijn vrouw en twee zonen was Koning nog aanwezig in het stadhuis van Meppel. Dat werd hem net iets te veel. Tijdens zijn slotwoord brak hij. „Ik heb mijn thuisfront met achttien jaar politiek af en toe ook in de steek gelaten. Ik heb hem zware wissel getrokken”, zegt hij met een brok in zijn keel en tranen in zijn ogen. Een van zijn zonen rent naar hem toe en omhelst hem. „Ik dank mijn gezin voor het steun en vertrouwen.”

Erepenning

In het stadhuis wachtte Koning een verrassing. Van burgemeester Richard Korteland kreeg hij de gemeentelijke erepenning - als blijk van grote waardering voor de Meppeler samenleving. Het is de vijfde keer in Meppel dat de gemeentelijke erepenning, een zilveren speld, wordt vergeven.

„De Meppeler politiek en Roelof Pieter horen bij elkaar”, meent Gert Stam, vice-voorzitter van de gemeenteraad. „Je bent politiek gepokt en gemazeld.” Koning heeft 12 jaar in de gemeenteraad gezeten en is nu 6 jaar wethouder geweest. Frank Perquin, fractievoorzitter van de VVD, heeft ook lovende woorden voor Koning: „Je was een vast gezicht in de Meppeler arena.”

Politieke carrière

Door zowel Stam, Perquin als Korteland werd Koning geprezen op zijn politieke kwaliteit. „Voor iemand van 42 heb je een behoorlijke politieke carrière achter de rug”, zegt Korteland. „Als wethouder heb je altijd geïnvesteerd in een goede relatie met de gemeenteraad. Je was een goede debater. Je had een scherpe en goede blik op dossiers. Een ijzersterk geheugen. Veeleisend. Een zesje was eigenlijk nooit genoeg. Een persoonlijkheid die voor de stad wilde gaan.”

Hij werd niet alleen geprezen om zijn politieke kwaliteit. Korteland: „Je hebt ook veel aandacht gehad voor kinderen. Niet alleen je eigen kinderen en niet alleen de verkeersveiligheidsprojecten voor kinderen waar je het voortouw in nam. Maar ook het vrijwilligerswerk voor Dakajam (een kamp voor zo’n 500 kinderen dat jaarlijks wordt georganiseerd in de zomer, in de bossen bij Havelte, red.). Hier heb je je meer dan vijftien jaar actief voor ingezet.”

‘Eervol’

„Ik vond het geweldig eervol om voor deze stad een bijdrage te mogen leveren”, kijkt Koning zelf terug. „En nog eervoller om dat in een erepenning onderscheiden te krijgen. Ik ben trots op de resultaten die we met elkaar samen hebben geboekt: met de raad, samenleving, gemeente, ambtenaren, college, iedereen.”

Roelof Pieter Koning gaat nu aan de slag als districtshoofd van Drenthe en Groningen voor Rijkswaterstaat. Robin van Ulzen wordt hoogstwaarschijnlijk zijn opvolger.