Rouw- en verliesbegeleider Dominique Visser-Kroes uit Meppel start met praktijk Stil Gemis. 'Verwerking vind ik een verkeerd woord. Het is een doorlopend proces'

„Als je omgeving aan je vraagt hoe het met je gaat, wil zij eigenlijk horen dat het goed gaat. Maar als jij je kindje hebt verloren tijdens de zwangerschap of vlot na de geboorte, betekent het niet dat op het moment van zo’n vraag voor jou het leven alweer door kan. Jouw stem en verdriet mogen er zijn. Daarvoor bied ik graag een luisterend oor.”

Dominique Visser-Kroes is in maart begonnen met haar praktijk Stil Gemis.

Dominique Visser-Kroes is in maart begonnen met haar praktijk Stil Gemis. Foto: Daan Prest

Dominique Visser-Kroes (42) is gepassioneerd op de praatstoel gaan zitten. In maart is de lifecoach en rouw- en verliesbegeleider gestart met haar praktijk Stil Gemis. Voor haar een plek waar alle puzzelstukjes samenkomen. Al haar hele leven is zij als verpleegkundige in het ziekenhuis nauw betrokken geweest bij de blijdschap van jonge ouders, maar al even zo lang bij het intense verdriet van ouders die noodgedwongen afscheid moeten nemen van hun kindje. Bij verlies hoort ook verwerking van dat verlies en dat laatste heeft haar altijd enorm getrokken.

„Verwerking vind ik overigens een verkeerd woord. Je hebt het verlies niet verwerkt, niet achter je gelaten. Het is een doorlopend fluctuerend proces, je hele leven lang”, meent Dominique. Ook het woord miskraam neemt ze liever niet in de mond. „Dat klinkt of het mislukt is.”

Taboe

De 42-jarige Meppelse ziet met lede ogen aan dat in 2021 op praten over de dood nog steeds een taboe rust. „Sommigen zijn nuchter, geven het een plekje. Maar sommigen lopen vast. Ze zijn de glans kwijt van het leven. Bij een volgende zwangerschap komen ze niet meer op die roze wolk. Terwijl ze zoveel recht hebben ervan te genieten, het lukt niet. Als ouders weten dat hun kind komt te overlijden of de afwijking van het kindje mogelijk niet met het leven verenigbaar is, staan zij voor een onbeschrijfelijk moeilijke keuze. Ze gaan door een hele medische molen, maar emotioneel gebeurt er zoveel. Ik hoop de groep te vinden die daar graag over wil praten, want hun stem mag er zijn.”

Bij het verlies van een kindje is heel veel mogelijk, maar veel mensen zijn daar niet van op de hoogte, ervaart Dominique. Praktische zaken wil zij graag uit handen nemen. „Je kunt niet levenslang fysiek van je kind genieten, maar ik kan wel helpen om te kijken naar wensen om levenslange herinneringen te creëren. Te denken valt aan gipsafdrukjes, professionele foto’s, het doen van aangifte, een kistje in de vorm van een hartje of de watermethode, een opbaarmethode om het overleden kind mooi te houden tot de begrafenis of crematie. De tijd tussen kennismaken en afscheid nemen is maximaal zeven dagen, die zijn van onschatbare waarde. Ik wil er graag zijn om mee te denken.”

‘Dood hoort bij het leven’

Dominique ervaart dat er veel „onbesproken verdriet” is. Uit de grond van haar hart vindt ze dat mensen die met dit verdriet zitten meer aandacht verdienen. Voor de opstart van haar praktijk deed ze twee studies vlot achter elkaar. Haar diensten zijn volgens haar uniek in de wijde omgeving. „Onlangs zei een cliënt tegen me: ‘Jij bent de eerste die doorvraagt’. Ik luister open naar iemand en vraag me af: wat zegt hij of zij nou eigenlijk? Want wat kun je veel doen als je goed luistert. Maar ook non-verbaal kunnen mensen veel zeggen. De dood hoort bij het leven, ik ga de vraagstukken niet uit de weg. Ik vraag hen bij hun gevoel te blijven. Ik bied handvatten zodat we samen de trap weer omhoog kunnen lopen. Daarbij begrens ik mijn eigen vakgebied. Soms is de rouw zo complex dat ik niet meer de aangewezen persoon ben om mee te praten. Dan moet er wellicht een psycholoog in beeld komen.”

Dominique geeft aan dat ze zeventien jaar aan ervaring meeneemt. „Psychosociale nazorg heeft mijn passie. Ik denk dat ik het inlevingsvermogen heb. Mijn wederhelft zegt dat ik veel mensenkennis heb. Ik voel dingen aan en over het algemeen zit ik niet mis. Ik ben ervan overtuig dat ik met Stil Gemis veel voor mensen kan betekenen.”