Ruim zeshonderd leerlingen van basisscholen in Meppel en omgeving doen verkeersexamen. 'Er doen achttien scholen mee'

De fietsroute gaat dwars door de stad. Foto: Daan Prest

Rechts rijden, goed uitkijken en de hand uitsteken bij het afslaan. Ruim 600 leerlingen uit groep 7 en 8 stapten dinsdagmorgen op de fiets. Bovenbouwleerlingen van 18 basisscholen uit Meppel en omgeving deden verkeersexamen.

De route van enkele kilometers ging van start bij stadscafé Oasis. Hier werd bij alle leerlingen gecontroleerd of hun fiets veilig was voor deelname aan het fietsexamen. Deelnemers reden een route dwars door de binnenstad.

Het fietsexamen wordt afgenomen door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidwest Drenthe. Vorig jaar deden er vijftien scholen mee, dit jaar zijn dat er achttien. „Er fietsen dit jaar ook leerlingen mee van twee scholen in Westerveld”, vertelt een woordvoerder. „Het gaat om leerlingen van een school uit Koekange en een school uit de Wijk. Ook fietsen er dit jaar scholieren van de Mackayschool mee. Zij doen dit eens in de twee jaar.”

Voor de herkenbaarheid naar het overige verkeer en de controleurs van de diverse controleposten, droegen deelnemers gekleurde hesjes. Scholieren die hun verkeersdiploma behaald hebben krijgen dit een paar weken na het fietsexamen te horen.

Nieuws

menu