Samenwerking brengt zoete aardappel naar Meppeler grond. Tom Dekker (27): 'Pionieren met de aardappel'

De zoete aardappel wint steeds meer terrein op de reguliere aardappel. De vraag naar dit tropische product nam de afgelopen jaren sterk toe. Dat bracht de 27-jarige Tom Dekker uit Nijeveen op een idee.

Samenwerking brengt zoete aardappel naar Meppeler grond.

Samenwerking brengt zoete aardappel naar Meppeler grond. Foto: Frens Jansen

In samenwerking met veehouder en akkerbouwer Arend Prins uit Kolderveen, plantte hij 5200 stekjes. Dat de aardappel het best in een warm klimaat gedijt, houdt hem niet tegen.

„Ik ben mij maar eens in het product gaan verdiepen. Ik bekeek hoe andere telers, die al meer ervaring hebben met de teelt van zoete aardappels, te werk gingen. Het is een wereld van verschil met de gewone aardappelen. Het is een totaal ander gewas”, vertelt de jonge ondernemer.

Bataat

De zoete aardappel komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. De eerstgenoemde behoort tot de windefamilie, gewone aardappel tot de familie van de nachtschades. De bladeren hebben een andere vorm. Zoete aardappels zetten ook geen knollen, zoals de gangbare piepers, maar krijgen verdikkingen bij de wortels, waar zich de ‘aardappels’ zich vormen. De aardappels kunnen gekookt worden, of verwerkt worden tot blokjes. Ook worden er krokante frietjes en chips van gemaakt.

Arbeidsintensief

In een agrarische kas op het terrein van de familie Prins op Kolderveen, plantten de mannen begin mei de stekjes uit op 1500 vierkante meter. De zoete aardappelen worden zonder gebruik van chemische middelen geteeld: „De aardappelen zijn geheel biologisch”, verzekert Dekker. Eind augustus wordt er een opbrengst van 12 tot 16 ton aardappelen verwacht.

Teelttechnisch voorzien de inwoners uit Nijeveen weinig problemen, omdat de hoge zandgronden van de kas zich prima lenen voor de teelt van de aardappelen. De uitdaging zit hem vooral in de arbeid: „Het werk is behoorlijk arbeidsintensief: van het plantten tot aan het schoffelen van het onkruid. Maar gelukkig hebben we genoeg mensen om ons heen die helpen”, zegt Dekker.

Test

Wanneer er voldoende afnemers zijn, hoopt de ambitieuze pionier volgend jaar opnieuw zoete aardappelen te gaan verbouwen. „Het hangt er vanaf of de verkoop goed gaat. Ik ben benieuwd of de lokale horeca en supermarkten geïnteresseerd zijn in het product. Wanneer er genoeg vraag is, is het interessant. Anders wordt het moeilijk: voor niets gaat de zon op. Maar op dit gebied, in deze omgeving zijn wij echte pioniers. Ik hoop dat dat gewaardeerd wordt en lokale bedrijven enthousiast worden van het streekproduct.”