Schoolkinderen vieren de bevrijding van Meppel

Voordat de leerlingen bloemen legden, werd het Wilhelmus gezongen met muzikale begeleiding van De Bazuin.

Voordat de leerlingen bloemen legden, werd het Wilhelmus gezongen met muzikale begeleiding van De Bazuin. Foto: Daan Prest

De groepen 8 van de basisscholen vierden de bevrijding van Meppel 77 jaar geleden vanochtend tijdens het Jeugdappel. Vorig jaar ging de herdenking door corona niet door.

Burgemeester Richard Korteland stond in zijn toespraak tot de jeugd stil bij de oorlog in Oekraïne. „We denken te weten wat oorlog is, omdat we het iedere dag in het nieuws zien”, aldus de burgemeester. „Oorlog is nu ook dichterbij. Als je door de straten van Meppel loopt, kun je af en toe de Oekraïense taal horen. Van mensen die moesten vluchten. Deze mensen zijn beroofd van hun vrijheid.”

Na het hijsen van de Nederlandse en Canadese vlaggen declameerden Yuna van Stroe van Kindcentrum Het Avontuur en Hugo Olieman van Kindcentrum Stadskwartier een gedicht dat ze zelf hebben geschreven. De burgemeester legde samen met Sofia Belytska uit Oekraïne en Same Alkateeb kransen bij het Verzetsmonument en het Canadese Monument ter ere van de militairen van het Toronto Scottish Regiment.

Voordat de leerlingen tijdens het traditionele Defilé bloemen legden, werd het Wilhelmus gezongen met muzikale begeleiding van De Bazuin. Daarna liepen de kinderen langs het Canadese Monument. Daarmee kwam er een waardig slot aan het drukbezochte Jeugdappel in het Rosarium van het Wilhelminapark.