Sjoerd Hoekstra uit Meppel baalt verschrikkelijk van dode schapen. 'Het eerste wat ik ’s ochtends doe is kijken of alle dieren er nog zijn'

Hij is boos, en verdrietig, Sjoerd Hoekstra uit Meppel houdt al 58 jaar schapen, zonder problemen. Maar afgelopen week zijn twee schapen doodgebeten en is er een vastgegrepen. In dezelfde week dat er schapen zijn gepakt in Staphorst, volgens geruchten door een wolf. Hoekstra vermoedt dat daar ook sprake van is bij zijn dieren. Onderzoek moet dat nog uitwijzen. Een ding weet hij wel: „Als dit nog een paar keer gebeurt dan stop ik ermee.”

De schapen van Sjoerd Hoekstra: zijn grote trots.

De schapen van Sjoerd Hoekstra: zijn grote trots. Foto: Sjoerd Hoekstra

Woensdagmorgen. Een mevrouw belde aan. Ze had een dood schaap zien liggen in het weiland waar Hoekstra zijn kudde heeft staan, aan de Oosterboerweg. Hij ging direct kijken. „De hals en borstkast waren open geropt, de pens drukte naar buiten. Daar vreten ze niet zo gauw aan, aan dat onverteerde gras wat erin zit. Ik heb meteen de schapen geteld en bekeken. Bij de sloot aan de andere kant van het weiland lag ook een, dood. Strot doorgebeten en rug kapot. Bij een derde schaap zat een klein plukje wol los, die liep bij de schapen van de buurman, is in paniek weggelopen.”

Nieuws

menu