Alexander Kisjes biedt een enorme keuze, onder meer voor liefhebbers van speciaalbieren.

Slijterij Kisjes in Meppel kiest voor niet-alledaagse dranken die bijna nergens te koop zijn

Alexander Kisjes biedt een enorme keuze, onder meer voor liefhebbers van speciaalbieren. Foto: Martijn Bijzitter

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio allemaal maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen.

Wie een bijzonder drankje zoekt, slaagt vrijwel zeker bij Slijterij Kisjes in Meppel. Het is een bewuste keuze van eigenaar Alexander Kisjes om zich te onderscheiden met zijn assortiment. Hij verdiept zich met veel plezier in niet-alledaagse dranken en trekt daarmee klanten uit de hele regio.

Kisjes verkoopt bijvoorbeeld ruim achthonderd soorten speciaalbier, onder meer uit Denemarken, Brazilië, Letland en Servië. Maar de winkel heeft hij ook zo’n 250 soorten whisky in het assortiment.

Kisjes is bovendien één van de eerste tien biersommeliers van Nederland. Hij rondde de opleiding van Stibon af met een examen in Obertrum bij Salzburg in Oostenrijk en brouwde samen met studiegenoten een examenbier. Dat smaakte naar meer en leidde in 2014 tot de ontwikkeling van het Meppeler Grachtenbier. „Ik ben geen brouwer, maar weet wel wat ik lekker vind. Samen met brouwer Ruud van Moorst van Brouwerij De Eem heb ik het Meppeler Grachtenbier bedacht.”

Weekendbaan

Alexander Kisjes rolde per ongeluk in het slijterijvak, maar het past hem als een jas. „Ik had een weekendbaantje in deze winkel, maar deed een opleiding bewegingstherapie aan Windesheim. Het lukte niet die opleiding af te ronden en toen ben ik bij Mitra gaan werken. Ik behaalde het slijtersvakdiploma, werd bedrijfsleider in Wolvega en na wat omzwervingen kon ik in 2006 deze winkel overnemen als franchisenemer. Ik heb ondertussen het liquoristendiploma gehaald, waardoor ik ook specialist in gedistilleerde dranken ben.”

Slijterij Kisjes bestaat dus vijftien jaar en sinds 2016 is Kisjes zelfstandig. „Ik loop graag voorop met nieuwe dranken en dat kan ik als zelfstandige slijter beter dan als franchiser van een landelijke keten. Het is fijn om zelf keuzes te maken, bijvoorbeeld voor kwaliteitswijnen van Wijnkring en private label-whisky’s. Ook hier kies ik voor soorten die bijna nergens verkocht worden, maar kwaliteit staat altijd voorop. Smaak is persoonlijk, maar als de kwaliteit niet voldoet aan mijn standaard, komt het niet in het assortiment.”

De eerste maanden van de coronacrisis waren pittig, het werd rustig omdat de bedrijfsfeesten en proeverijen die Slijterij Kisjes verzorgt werden afgelast. „Maar ik ben online proeverijen gaan verzorgen en in de winkel werd het uiteindelijk drukker omdat mensen zichzelf thuis gingen verwennen met lekkere drankjes. We hebben zelfs besloten om in 2022 een proefsalon aan het Prinsenplein te openen, in het pand van kapsalon Erwie. De eigenaar stopt en omdat er 91 jaar een kapsalon gevestigd was, vonden we de naam proefsalon passend. Iedereen kan er terecht: van twee personen tot grote gezelschappen. Bij alle drankjes serveren we bijpassende hapjes. Men kan er in principe alles proeven wat in de winkel te koop is, het wordt een verlengde van de winkel. Eerst verbouwen en dan kunnen we in 2022 open.”