Spel op tablet moet patiënten in nieuwe Isala ziekenhuis in Meppel stimuleren om meer te bewegen

Nieuwbouw Isala ziekenhuis Meppel. Oktober 2021 Foto: Wim Goedhart

In het nieuwe ziekenhuis in Meppel komen geen televisietoestellen boven de bedden te hangen. Alle patiënten krijgen een tablet. Daarmee kunnen zij tv kijken en hun eten bestellen. Maar er komt ook een beweegapp op de tablet.

De app bevat allerlei beweegoefeningen, zowel voor zittende als liggende patiënten, maar ook diverse wandelroutes en andere functies die beweging stimuleren.

De ziekenhuis beweegapp is ontwikkeld door het ZGT ziekenhuis in Almelo. Zij werkten daarvoor samen met TexTownGames. Op dit moment testen patiënten de app uit. De patiënten die de app tot nu toe hebben uitgetest, zijn enthousiast. Ze zeggen dat het hen echt stimuleert om te bewegen.

Beweegapps zijn niet nieuw in ziekenhuizen, maar een app met een spelelement (ook serious gaming genoemd) waarin patiënten gemotiveerd worden om te bewegen is dat wel. De beweegoefeningen worden op de tablet eerst voorgedaan door een virtuele patiënt. De spelcomponent van de app is de mogelijkheid om punten ( fit coins ) te verdienen, bijvoorbeeld door te bewegen of jezelf aan te kleden of te wassen.

Nieuws

Meest gelezen