Spoedeisende hulp in Meppel ‘s nachts dicht om tekort dokters

In juni 2022 opende minister Kuipers het nieuwe onderkomen van Isala Meppel. Foto: Andre Weima

De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart ‘s nachts de deuren.

Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege ‘een tijdelijk tekort aan arts-assistenten’, laat het ziekenhuis weten.

,,We zien helaas dat het aantal beschikbare arts-assistenten landelijk op dit moment laag is, waardoor we te maken hebben met een tekort aan dokters”, aldus bestuurder van het ziekenhuis Ina Kuper. ,,Wij hebben er daarom voor gekozen in de nacht, als er weinig patiënten zijn, de spoedzorg anders in te richten.”

Na 21.00 uur naar ander ziekenhuis

Dat betekent dat patiënten vanaf 21.00 uur ‘s avonds in spoedeisende gevallen naar een ander ziekenhuis moeten. Dat zal over het algemeen het Isala in Zwolle zijn. Volgens het ziekenhuis zijn over de werkwijze ”goede afspraken gemaakt met huisartsen, andere ziekenhuizen en ambulancediensten”.

Isala gaat ervan uit dat de noodgreep tijdelijk is. ,,We werken er hard aan om de spoedzorg in Meppel zo snel mogelijk ook ’s nachts weer aan te kunnen bieden.”

Spoedpost ‘s nacht wel open

Isala gaat ervan uit dat de noodgreep tijdelijk is. ”We werken er hard aan om de spoedzorg in Meppel zo snel mogelijk ook ’s nachts weer aan te kunnen bieden.” Dat doet het ziekenhuis door met verscheidene zorgverleners in gesprek te gaan over het beter verdelen van het werk en de werkdruk. Ook worden er in de tussentijd extra mensen aangenomen, aldus een woordvoerster.

Het ziekenhuis benadrukt dat de huisartsenspoedpost wel open blijft in de nacht.

Spoedeisende hulpartsen: sluitingen zijn ‘teken aan de wand’

De toegankelijkheid van de spoedeisende zorg staat onder druk, zegt voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Vrijdag meldde het Isala ziekenhuis in Meppel dat de spoedeisende hulp (SEH) daar voor zeker twee maanden in de nacht dicht moet, vanwege een tekort aan dokters. Baden noemt het ”een teken aan de wand”.

Afgelopen zomer en najaar moest de spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer ook voor langere tijd dicht vanwege een tekort aan personeel. De problemen spelen landelijk en ontstaan doordat er te weinig SEH-artsen worden opgeleid, aldus Baden. Daardoor zijn er meer arts-assistenten nodig om de zorg te kunnen leveren. Arts-assistenten zijn dokters die niet zijn gespecialiseerd. De laatste jaren is het moeilijker om arts-assistenten te vinden die in het ziekenhuis willen werken. Dat zou het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld de hoge werkdruk, zegt Baden, maar ook doordat ze minder makkelijk in opleiding tot specialist kunnen komen. ”Dit zorgt op verschillende plekken in ziekenhuizen voor tekorten en nu ook op de SEH.”

Baden hoopt ”dat het tij gaat keren”, maar een oplossing is volgens hem nog niet snel in zicht. Het zogenoemde Capaciteitsorgaan adviseert de zorg en de overheid over het aantal zorgmedewerkers dat Nederland nodig heeft. Onlangs stelde het orgaan dat meer mensen moeten worden toegelaten tot medische opleidingen. Maar dat advies kwam er niet voor de SEH-opleiding, zegt Baden. ”Dus als de politiek niet anders besluit, komen er niet meer opleidingsplekken bij op de SEH’s”, zegt hij.

Nieuws

menu