Staatssecretaris noemt oproep om treinreis uit te stellen 'onwenselijk'

Treinreizigers wachten bij het station in Meppel op vervangend vervoer.

Treinreizigers wachten bij het station in Meppel op vervangend vervoer. Persbureau Meter

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat noemt de oproep van de NS aan reizigers uit het noorden van het land om hun reis ’s uit te stellen “onwenselijk”. De NS deed die oproep op 12 mei omdat er veel te weinig bussen als vervangend treinvervoer beschikbaar waren. Een chaos op het station van Meppel was het gevolg.

Dat laat Heijnen weten in een brief aan Tweede Kamer in antwoord op vragen van Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks .

Vorige maand bood NS reizigers zelf al excuses aan vanwege de problemen met het vervangend busvervoer tussen Meppel en Groningen tussen 7 en 22 mei. Vanwege spoorwerkzaamheden konden er geen treinen rijden en zette de NS bussen in.

In haar brief aan de Tweede Kamer betwist de staatssecretaris dat de bussen te laat aangevraagd zouden zijn. NS heeft Heijnen laten weten dat veertig weken voor de start van de werkzaamheden gedaan te hebben, zoals gebruikelijk is.

Om herhaling van problemen te voorkomen bekijken NS en zijn toeleveranciers of het mogelijk is om ook bussen en buschauffeurs uit het uit buitenland vervangend vervoer te laten verzorgen bij spoorwerkzaamheden.