Stad en Esch viert de Dag van de Franse taal. 'Frans staat volop in de belangstelling'

De kunstenaar-karikaturist aan het werk onder de Eiffeltoren. Foto: Aangeleverde foto

Franse muziek, ‘bleu-blanc-rouge’ vlaggen en slingers, crêpes Nutella, broodjes brie, uiensoep maar ook vakoverstijgende opdrachten voor de leerlingen. Stad en Esch vierde donderdag de Dag van de Franse taal.

De kunstenaar-karikaturist aan het werk onder de Eiffeltoren droeg dit jaar extra bij aan de Franse sfeer. Sommige leerlingen raakten zelfs geïnspireerd en gingen tekenen tijdens het lange wachten.

Elk jaar op de tweede donderdag in november viert Stad en Esch de nationale Dag van de Franse taal. Doel van dit initiatief is om het economische en culturele belang van het Frans in Nederland te benadrukken en aandacht te vragen voor de Franstalige wereld en de cultuur.

Volop in de belangstelling

De Franse taal is de afgelopen tijd volop in de media geweest. Het televisieprogramma Chansons! met Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk bleek een groot succes en krijgt een tweede seizoen. Ook is Stromae na jaren van afwezigheid terug met een nieuw nummer Santé en zijn nieuwe album volgt nog deze herfst. Ook Barbara Pravi - die tweede werd in Rotterdam tijdens het Eurovisie Songfestival - scoort goed in Nederland. Verschillende shows in onder meer Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zijn al uitverkocht.

De populariteit van de Franse taal en cultuur neemt weer toe. Zo bleek uit de ‘Buitenland Barometer’ dat bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat ons land meer zou moeten samenwerken met Duitsland en Frankrijk. Dit wordt bevestigd door de Visiegroep Buurtalen die op hun website een manifest deelt waarin opgeroepen wordt om de positie van de buurtalen Duits en Frans te versterken. Verschillende oorzaken zoals het coronavirus, Brexit en het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten en China hebben gezorgd voor een nieuwe interesse in de buurlanden en de Europese Unie.

Franse dag ook in primair onderwijs

De Dag van de Franse taal is uitgegroeid tot een succesvol evenement. Maar liefst twee derde van alle middelbare scholen in Nederland vieren de dag. Omdat steeds meer basisscholen Frans aanbieden wordt deze dag ook in het primair onderwijs gevierd.

Ook voor het bedrijfsleven is de Dag van de Franse taal van belang. Niet alleen is Frankrijk een van de grootste exportmarkten voor Nederlandse bedrijven, ook wereldwijd is een goede beheersing van het Frans belangrijk. Naar verwachting zal het Frans door de opkomende groeimarkten in Afrika rond 2050 een van de meest gesproken talen ter wereld zijn. Daarom haken steeds meer bedrijven op landelijk of regionaal niveau aan bij de Dag van de Franse taal.

Nieuws

Meest gelezen