Stedelijk Museum Meppel heeft nieuwe expositie. Jonge kunstenaars tonen oeuvre in '2 Maartjes in april en mei'

Schilderij uit de expositie 2 Maartjes in april en mei. Foto: Aangeleverde foto

Stedelijk Museum Meppel biedt een podium aan twee jonge talenten; Maartje Ilse Jansen uit Meppel en de Hoogeveense Maartje Bezemer. In de expositie 2 Maartjes in april en mei, laten ze hun nog kleine, maar verrassende en intense oeuvre zien.

In de kunstwereld werden gevoel en idee steeds belangrijker sinds de vorige eeuw. Dit ging ten koste van het academische ambacht, dat zich sinds de renaissance ontwikkeld had. Nadat Academie Minerva in 1993 deze klassieke leergang van schilderkunst afschafte, werd dit nergens meer in Nederland onderwezen. Als reactie hierop werd de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen opgericht.

Maartje Bezemer heeft deze vakopleiding in 2021, midden in de woedende pandemie, afgerond. Maartje Ilse Jansen studeerde dat jaar af aan hedendaagse kunstacademie Artez in Zwolle. Na een veelzijdige opleiding in diverse kunstdisciplines specialiseerde zij zich in schilderkunst.

Beide Maartjes, van dezelfde generatie, woonachtig bij Meppel en Hoogeveen, hebben in dezelfde tijd kunstopleidingen gevolgd die, naast genoeg overeenkomsten, een bijna tegengesteld uitgangspunt hebben.

De expositie is te bezoeken tot en met 12 juni op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuws

menu