Stichting Oud Meppel: Open Monumentendag in Meppel gaat ondanks corona gewoon door

De jaarlijkse Open Monumentendag in Meppel gaat ondanks corona door. Herman Jansen, coördinator van de werkgroep Monumentendag bij de Stichting Oud Meppel, licht toe.

Volgens Herman Jansen moeten bezoekers in Meppel in ieder geval het water en de grachten in de stad hebben gezien.

Volgens Herman Jansen moeten bezoekers in Meppel in ieder geval het water en de grachten in de stad hebben gezien. archief Wilbert Bijzitter

Wat gaan jullie doen?

„Het programma start woensdagochtend waarbij wethouder Jaap van der Haar aandacht zal vragen voor de bijzondere monumenten en de historische overblijfselen in Meppel. Hij onthult dan een nieuw informatiebord over de toren van de Grote Kerk op het Kerkplein. Het oude bord van de ANWB was dringend aan vervanging toe."

Klopt het dat het oude bord historisch op een aantal punten onjuist was?

„Ja dat klopt. Uit recent onderzoek blijkt dat Meppel ouder is dan gedacht. Al vóór 1400 stond er een kapel op de plaats van de huidige Grote Kerk. De informatie zoals die nu op het bord staat, is juist. Het bord was zo’n 25 jaar oud. De toenmalige stadsgids dacht dat Meppel in het jaar 1421 was opgericht en dat gaf hij door aan de ANWB, die dat vervolgens op het bord vermeldde."

Wat gebeurt er verder?

„In tegenstelling tot eerdere jaren is er geen wandeltocht door de stad maar zaterdag een fietstocht door het buitengebied van Meppel. We hebben, anders dan de andere jaren, een speciale afsluiting. Zaterdag tussen 16.00 uur en 17.00 uur kunnen de mensen luisteren naar een concert van twee organisten in de Grote Kerk. Voor deelnemers aan de Monumentendag is de toegang gratis."

Wat moet je nou echt gezien hebben als je Meppel bezoekt?

„Het water, de grachten en de schepen. De middeleeuwse gebouwen op het Kerkplein. En niet te vergeten de pleintjes met de horecagelegenheden."

En de mensen krijgen er een gratis informatieboekje bij?

„Ja. Het loont zeker om dit boekje even open te slaan. Er zijn twee fietsroutes. Een ‘rondje Meppel’ van ongeveer dertien kilometer en één van zeventien kilometer. In het boekje zit een QR-code. Als je die code scant kun je ook online extra achtergrondinformatie vinden. Als je bijvoorbeeld langs de oude watertoren rijdt mag je er niet in vanwege het coronavirus. Via de QR-code kunnen mensen de functie van de toren zien en lezen hoe hij is ontstaan."

 

Door: Robert Jansen