Stichting Oud Meppel houdt inleverdag voor oorlogsdocumenten en -voorwerpen

De Canadese bevrijders in Meppel.

De Canadese bevrijders in Meppel. Foto: Archief Stichting Oud Meppel

In Meppel wordt op 29 april de landelijke ‘Actie Niet Weggooien!’ gehouden. De actie is gericht op behoud van documenten en voorwerpen uit de oorlogsjaren in Drenthe.

Het is voor het eerst dat zo’n dag in Meppel wordt gehouden. Initiator is de Stichting Oud Meppel, die de dag houdt in samenwerking met het Drents Archief. Van 13.00 tot 16.30 uur is het Historisch Centrum Meppel open voor het inbrengen van documenten en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of bij het opruimen van de zolder. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje of andere persoonlijke documenten. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Het Drents Archief, het Drents Museum, Stichting Oud Meppel en Onderduikersmuseum de Duikelaar willen voorkomen dat deze zaken uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang om dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.