Stichting Oud Meppel onthult bord over kunstschilder Jan Mankes

Het is dit jaar honderd geleden dat Jan Mankes overleed. Stichting Oud Meppel heeft daarom een bord over de Meppeler schilder onthuld. Foto: Ebel Zandstra

Op Bleekerseiland is een paneel onthuld ter herinnering aan de kunstschilder Jan Mankes, die in 1889 in Meppel is geboren. Het paneel is een initiatief van Stichting Oud Meppel, omdat het dit jaar precies honderd jaar geleden is dat hij overleed.

Op het bord staat een aantal werken van de schilder afgebeeld, naast een tekst met een korte levensbeschrijving. Het bord is vormgegeven door Theo Reinink en gemaakt door Alfons Dolsma.

Tegenwoordig hangt er werk van Jan Mankes in onder andere Museum More in Gorssel, Museum Belvédère in Oranjewoud, Museum Moderne Kunst te Arnhem, Museum Mohlmann in Appingedam en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Van Meppel via Delft, Heerenveen en Den Haag naar de Veluwe

Het bord hangt ongeveer op dezelfde plek als waar Mankes is geboren. Op zijn vijftiende verhuisde hij met zijn gezin naar Delft, waar hij begint met schilderen. Na de pensionering van vader Mankes vertrekt het gezin naar Het Meer, een buurtschap bij Heerenveen. Daar ontmoet Jan Mankes zijn toekomstige echtgenote Anne Zernike, een doopsgezinde dominee, de eerste vrouwelijke predikant van het land. Samen vertrekken zij naar Den Haag, maar daar wordt hij ernstig ziek - tuberculose. Het paar vertrekt naar een ‘gezondere’ omgeving, naar Eerbeek aan de rand van de Veluwe. Daar overlijdt Jan Mankes. Hij werd dertig jaar oud.