Stratenmakersbedrijf uit Meppel dreigt opslagterrein kwijt te raken door bouw Nieuwveense Landen. 'Wij huren dat terrein al vanaf 2007'

Meppeler stratenmaker C. Mulder Bestrating & Grondverzet probeert met een rechtszaak bij de Raad van State te voorkomen dat hij een opslagterrein aan de Steenwijkerstraatweg kwijtraakt. Vrijdag stapte het bedrijf met een advocaat naar Den Haag.

Nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen in Meppel.

Nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen in Meppel. Foto: Willem Braam

De gemeente Meppel heeft de agrarische bestemming aan de Steenwijkerstraatweg veranderd in een groenbestemming. Dat is gebeurd in het nieuwe bestemmingsplan voor Nieuwveense Landen. Met dit plan bouwt Meppel een nieuwe wijk ten noordwesten van de stad. In het bestemmingsplan is ook ruimte gereserveerd voor wegen en groengebied.

„Wij huren dat terrein al vanaf 2007”, zegt Chris Mulder. Hij stalt er veertig machines. De ondernemer zegt niet te weten waar hij naartoe moet met zijn materieel als opslagactiviteiten verboden worden. Het bedrijf M&L Machinery zit in hetzelfde schuitje. Dat bedrijf stalt op hetzelfde terrein sinds 2018 machines.

De gemeente vindt dat de twee bedrijven hadden kunnen weten dat agrarische grond alleen agrarisch gebruikt mag worden en dus niet voor opslag. Maar Mulder zegt dat hij een agrarisch hulpbedrijf heeft.

‘Gemeente moet rekening houden met legale bebouwing’

Op de rechtszitting vrijdag erkende de gemeente dat op het terrein legale gebouwen staan, hoewel op de agrarische bestemming eigenlijk niets gebouwd mag worden. Het gaat om oude vergunningen die in een ver verleden, zoals in 1958, zijn verleend.

Staatsraad Sylvia Wortmann wees erop dat de gemeente rekening zal moeten houden met legale bebouwing.

Bewoners Nijeveenseweg stapten ook naar Raad van State

Het bestemmingsplan Nieuwveense Landen wordt ook aangevochten door bewoners van de Nijeveenseweg. Zij dreigen een complex met twintig zorgwoningen achter hun tuin te krijgen. Ze hebben geen zin om daar tegenaan te moeten kijken en willen dat de gemeente het appartementencomplex voor dementerenden tien meter opschuift.

In maart vroeg het stel aan de Raad van State om schorsing van het bestemmingsplan. Dat verzoek werd toegewezen. Hoe de Raad van State er in de bodemprocedure over denkt wordt over enkele weken bekend.