Taribush Kuna Festival gaat niet door. 'Dit zagen we vijf dagen geleden niet aankomen'

Het had een gedenkwaardig afscheid moeten worden van het Taribush Kuna Festival, maar de persconferentie van minister-president Mark Rutte zette vrijdagavond resoluut een streep door het evenement.

Typische Kunasfeer in de natuur bij Lheebroek.

Typische Kunasfeer in de natuur bij Lheebroek. Foto: Michiel ter Elst

„Het gaat niet door. Dit zagen we vijf dagen geleden echt niet aankomen”, reageert Marthijn Wolting van Stichting Taribush Festivals teleurgesteld. De organisatoren zaten vrijdagavond na afloop van de persconferentie verslagen bij elkaar. „De laatste editie van het Taribush Kuna Festival is in 2019 geweest”, concludeert Marthijn Wolting.

De organisatie besloot na 2019 te stoppen, omdat het festival te groot was geworden voor de natuurlijke locatie in het Dwingelderveld. Nog één keer knallen en dan zou het tijd zijn voor nieuwe initiatieven. Vorig jaar werd het geplande afscheid vervangen door een online editie, maar dit jaar leek er een week geleden geen vuiltje aan de lucht. Van donderdag 22 tot zondag 25 juli stond het festival gepland. „Toen gingen de besmettingen ineens stijgen.”

Geen haalbare kaart

Meerdaagse festivals mogen niet doorgaan, alleen evenementen die maximaal 24 uur duren en waarbij iedereen een vaste zitplaats heeft en 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden, krijgen groen licht. Geen haalbare kaart voor het Taribush Kuna Festival, besloten de organisatoren vrijdagavond al snel. „Maximaal duizend bezoekers, dat zouden we nog geen probleem vinden, maar vaste zitplaatsen kan niet bij ons. Dat is niet de sfeer van het Kuna Festival”, zegt Marthijn Wolting.

Voor Stichting Taribush Festivals betekent deze tegenslag zeker niet het einde, er zit al een nieuw evenement aan te komen op zaterdag 30 oktober: Taribush Wintertijd. „Overdag wandelen en ‘s avonds theater en muziek”, vertelt Wolting.