Technasium-leerlingen van csg Dingstede in Meppel zijn bloedserieus over race met zonneboten: de Young Solar Challenge

De twee captains van de teams van de christelijke scholengemeenschap Dingstede die zaterdag meedoen aan de Young Solar Challenge zijn jong maar hebben al een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Het havo-team van Dingstede.

Het havo-team van Dingstede. Foto: Karin Rozeboom

„Deze wedstrijd voor boten op zonne-energie vraagt om een ‘level’ van professionaliteit, want het gaat om echt geld”, zegt Anouk Hummel (16) de teamleider van de Bonsink-solarboot.

De race tussen de zonneboten vindt zaterdagmiddag plaats op de Belterwiede bij Wanneperveen. De twee Dingstede-boten varen dan tegen elkaar. De boten moeten in één uur varen een zo groot mogelijke afstand afleggen. De 22 andere deelnemende teams varen op andere locaties in Nederland. Door hierbij de gps-gegevens te verzamelen en deze te uploaden naar de wedstrijdleiding wordt de winnaar bepaald.

Opdracht in het kader van het vak onderzoeken en ontwerpen

Het team van Anouk bestaat uit tien leerlingen uit havo 4. Een aantal van hen keek op school al een tijdje tegen een boot aan die eerder meedeed aan de Young Solar Challenge. Dat is een project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar waarin ze leren om een zonneboot te bouwen. De scholieren wilden zélf ook zo’n boot bouwen.

Ook leerlingen van vwo 4 en vwo 5 zochten een opdracht in het kader van het vak onderzoeken en ontwerpen van het technasium en besloten gezamenlijk een boot te bouwen. De Young Solar Challenge en het technasium sluiten immers mooi op elkaar aan. De technasiumvaardigheden creativiteit, informatie verzamelen, keuzes maken en plannen lopen over in teamwork, communicatie en sponsoring. Allemaal zaken die nodig zijn om een innovatieve en duurzame zonneboot te bouwen.

Het vwo-team bestaat ook uit tien leerlingen en staat onder leiding van twee captains. Een van hen is Luca Nieuwenhuizen (17). Hij is met name verantwoordelijk voor financiën en de sponsoring.

Project kost elke week 10 uur naast de schooluren

De teams begonnen in februari met de plannen. Elke week stopten de scholieren ongeveer 10 uur naast hun schoolwerk in het project. „Je moet wel een drive hebben”, zegt het tweetal. „De zonnebotenrace is van een hoog niveau en de sponsors stellen vertrouwen in ons.” Anouk zegt daarover: „Om de balans tussen school en het project te vinden, moet je wel goed plannen.”

De teams bestaan niet alleen uit techneuten. Er zijn ook leerlingen die zich bezighouden met de pr, de sponsoring en het beheer van de sociale media en het onderhouden van de contacten. Alle deelnemers krijgen aan het eind van het project een cijfer voor het vak O&O.

Wedstrijd kost 6000 euro per team

Meedoen aan de race is vrij kostbaar. Het bouwpakket van de wedstrijd kost, afhankelijk van het soort pakket tussen de 1000 euro en 2150 euro. Daar komen de kosten van de zonnepanelen, het elektrische systeem en de verf nog bij. „Uiteindelijk zitten we op zo’n 6000 euro aan kosten per team”, aldus Luca en Anouk.

Gelukkig vond het vwo-team in Albert Heijn Elzinga een goede sponsor. Het havo-team klopte succesvol aan bij onder andere Scania, Groen Opgewekt en Bonsink Yacht Painters. „Er is veel belangstelling vanuit de sponsors”, zegt Anouk Hummel. „Voor de sponsors wordt zaterdag een event georganiseerd om hen te bedanken.”

Luca Nieuwenhuizen: „Wij hebben ook een Amerikaans bedrijf benaderd en dat bedrijf heeft ons veel geholpen.” Want naast de begeleiding door een docent van school moeten de teams ook regelmatig een beroep doen op experts om de vele technische problemen te overwinnen.

Motor verloren tijdens de proefvaart

De boten hebben een proefvaart gemaakt, waarna de ontwerpen nog werden verbeterd. „Bij onze proefvaart op de Reest viel onze motor in het water”, lacht Anouk. Ook de testvaart van het vwo-team verliep met wisselend succes. De boot is zo’n vier meter lang en een meter breed. „Het is daarbij zoeken naar de optimale balans als er een persoon in zit”, verklaart Luca.

De wedstrijd zelf begint zaterdag om ongeveer 14.30 uur. De dag wordt afgesloten met een online prijsuitreiking. Winnen wordt voor de nieuwe Dingstede-teams lastig, denken de twee. „Andere scholen hebben al bestaande boten, die ze steeds verbeteren. Maar als we winnen wordt het feest en krijgt de boot een plekje in de school.”

Meer informatie: www.youngsolarchallenge.nl