Terugbetalen van coronasteun is leed achter de voordeur: 'De ondernemer zal niet snel gaan klagen'

Corona is geweest, maar de ondernemer kampt met de naweeën ervan. De tijdelijke overheidssteun moet zo langzamerhand worden terugbetaald. En dat doet pijn, al is het vooralsnog vooral onzichtbare pijn. Het leed achter de voordeur. „Vraag 100 mensen hoe het met hun gaat en 99 zullen zeggen: ‘hartstikke goed’. Dat kan niet.”

Arnold Schuurman: „De ondernemer is van oorsprong geen klager, maar hij is bezig met zijn winkel. Zo lang de nood niet aan de man is, zo lang die niet hoog genoeg is, zal hij zijn verhaal niet openlijk doen.”

Arnold Schuurman: „De ondernemer is van oorsprong geen klager, maar hij is bezig met zijn winkel. Zo lang de nood niet aan de man is, zo lang die niet hoog genoeg is, zal hij zijn verhaal niet openlijk doen.” Foto: Martijn Bijzitter

Het probleem van het terugbetalen van de NOW, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, speelt in Meppel wel degelijk, weet Arnold Schuurman, citymanager in Meppel. Of nee: Schuurman wéét het niet, maar hij vermoedt het. „Want ondernemers zijn geen klagers en lopen hier niet mee te koop.”