Thaliya la Cruz uit Meppel heeft geweldige ervaring bij finale Miss Teen of the Netherlands. 'Niet schamen voor je onzekerheden'

Natuurlijk ging ze voor de winst of dan in ieder geval voor de top 5, maar het feit dat Thaliya la Cruz geen van deze ereplekken haalde, maakte voor haar haar deelname aan de verkiezing Miss Teen of the Netherlands niets minder waard.

Thaliya la Cruz uit Meppel staat in finale Miss Teen of the Netherlands

Thaliya la Cruz uit Meppel staat in finale Miss Teen of the Netherlands Foto: Frens Jansen

„Ik ben er nuchter ingestapt. Het was zó mooi! Hoe ik het heb beleefd, had niet mooier gekund”, aldus Thaliya.

De 19-jarige Meppelse zit zondagmiddag nog bij te komen van de uren durende show van de avond ervoor in Studio 21 in Hilversum. Daar vond de finale plaats van Miss Beauty of the Netherlands 2021. Thaliya verdedigde in haar leeftijdscategorie als provinciale miss de kleuren van Drenthe en nam het op tegen elf concurrenten uit de andere provincies.

‘Mooiste moment is de bikinironde’

„De show die we hebben neergezet was een geweldige ervaring. Alle meiden straalden. De avond vloog voorbij. Het leek wel een half uurtje. Het mooiste moment? De bikinironde. Als je ziet wat een power de meiden uitstraalden. Je hoort nog weleens de term vleeskeuring als het om een missverkiezing gaat. Maar of je er nou in een trui staat of in een bikini, het gaat om wat je uitstraalt. En het verhaal dat je meeneemt, want iedereen heeft een verhaal. Ik hoorde het woord vleeskeuring ook in mijn eigen familie. Ze zijn er nu zelf live bij geweest en moeten toegeven dat het woord totaal niet van toepassing is.”

De overwinning – deels tot stand gekomen door publieksstemmen in aanloop naar zaterdag in combinatie met een oordeel van de jury - ging naar Anne Brouwer uit Gelderland. Nummer 1, 2 en 3 werden gekroond, voor nummer 4 en 5 was er wel een speciale benoeming, meer geen kroon. Thaliya: „Ik heb de andere meiden natuurlijk netjes gefeliciteerd. We hebben gezegd dat we contact zullen houden. In de appgroep merk je dat die band er ook na zaterdag is. De één voelt zich niet meer dan de ander.”

Drie foto’s zonder filter

Een jaar geleden leek het er niet op dat Thaliya deze dag zou gaan beleven. Toen ze de aanmeldingsmogelijkheid voor Miss Teen of the Netherlands op Facebook voorbij zag komen, was ze verbaasd dat Nederland deze verkiezing überhaupt had. „Je moest drie foto’s zonder filter insturen. Ik dacht: die heb ik wel. Ik werd geselecteerd voor de castingdag in Roden. Dat vond ik eigenlijk te ver, maar mijn moeder zei: ‘joh, ik breng je’. Ik ben door de casting heen gerold en in april gekozen tot Miss Teen of Drenthe. En dat terwijl het helemaal niet mijn ding is.”

Zo krachtig als de geboren Kampense nu op het podium staat, zo onzeker was ze tot afgelopen winter over haar uiterlijk. „Ik heb eczeem en deed er alles aan om dat te verbergen. Op mijn werk moesten we een polo dragen. Ik had altijd lange mouwen aan, hoe warm het ook was. Ik klapte dicht als men erover begon. Pas toen ik bij een fotograaf kwam wiens dochter ook eczeem had, ben ik uit mijn comfortzone gestapt. Hij zei: doe waar je goed in bent en waar je hart ligt. Toen is bij mij de knop omgegaan.”

Door deelname aan de missverkiezing hoopt ze andere meiden die met twijfels door het leven gaan een zetje in de goede richting te geven. „Je hoeft je niet te schamen voor je onzekerheden. Op Instagram zie ik foto’s uit de tijd dat ik nog worstelde met mezelf. Eigenlijk is het mooi om te zien hoe ik er toen mee omging en hoe het me nu niet meer boeit als mensen mijn pigmentvlekken zien. Nu straal ik veel meer.”

‘Blijf bij jezelf’

Vanaf april heeft Thaliya met de andere deelneemsters toegewerkt naar de finale. Het was een zware tijd om de hele show – ook met de missen uit de andere categorieën - onder de knie te krijgen. „We hebben elkaar er doorheen getrokken, want als je uren op hakken loopt, komt het regelmatig voor dat iemand er helemaal doorheen zit!”

Met haar ervaring mag de Meppelse, die binnenkort de studie voeding en diëtiek op de Hanzehogeschool in Groningen start, vanaf begin volgend jaar de nieuwe deelnemers aan de Miss Teen-verkiezing begeleiden. Ze krijgt een stem in de benoeming van de Drentse winnares.

„Ik wil ze leren dat ze vooral moeten genieten. Voor mij viel alles in de coronaperiode. Ik wil voor hen veel activiteiten organiseren waardoor ze er vreugde aan beleven. En ik wil ze meegeven: blijf bij jezelf. Het is namelijk veel leuker om jezelf te zijn dan iemand anders.”