Theo Hulshof uit Broekhuizen staat met stichting THEOLE pal voor Nepal: 'Je kunt niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen'

Waar het coronavirus in Nederland op z’n retour lijkt te zijn, is de situatie in Nepal behoorlijk kritiek. Theo Hulshof (72) uit Broekhuizen is daar bezorgd over. De medeoprichter van de stichting THEOLE (Teachers Helping Each Other Learning Everywhere) krijgt vanuit Nepal verschillende ongunstige berichten binnen.

Theo Hulshof tijdens een lezing in Nepal, een paar jaar geleden. Hij onderhoudt nu vooral contact via de digitale snelweg.

Theo Hulshof tijdens een lezing in Nepal, een paar jaar geleden. Hij onderhoudt nu vooral contact via de digitale snelweg. Foto: THEOLE

„Het gaat daar heel slecht. Het is ver van ons bed, maar niet minder triest. Het nare is daar het gebrek aan infrastructuur waar je hier wel op kunt leunen”, constateert Hulshof. De man, die op de rand van de gemeente Meppel en De Wolden woont, zet zich met de stichting THEOLE al heel wat jaren in voor Nepal. „Ik kwam in 1995 met Nepal in contact via mijn werk op de Hogeschool KPZ, de katholieke pabo in Zwolle. Daar was ik docent maatschappelijke beschouwingen en tevens coördinator internationalisering van het onderwijs.”

De opleiding heeft sindsdien banden met Nepal. Vanaf dat moment liepen studenten stage in Nepal in de hoofdstad Kathmandu en de provinciehoofdstad Pokhara en er werden scholen gebouwd/opgeknapt en voorzien van meubels en leermiddelen.

Een onderwijsprogramma

In 2012 is de stichting THEOLE opgericht. „Collega Bert Thole en ik zijn met de hulp van de Hogeschool KPZ een onderwijsprogramma gestart voor leerkrachten en universitaire studenten van de Tribhuvan Universiteit in Kathmandu om het onderwijs daar inhoudelijk op een hoger plan te krijgen”, vertelt Hulshof. „Uiteraard met respect voor de cultuur van dit bijzondere land. Voorheen ging ik er een of tweemaal per jaar naar toe, maar dat kan nu niet. Corona heeft daar vooral via India hard toegeslagen. Ook kennissen en vrienden zijn daar door het virus besmet, dat raakt mij flink.”

Inmiddels goed bekend in Nepal, probeert de stichting THEOLE gedurende de coronapandemie vanuit Nederland nu op een andere manier wat te betekenen voor de leerkrachten en hun leerlingen. „We begeleiden al met al ruim 300 leerkrachten en studenten die samen ongeveer 5000 leerlingen onder hun hoede hebben; het project is behoorlijk groot geworden. We hebben daar best veel bereikt, maar alles ligt nu stil. Ik ben er in oktober 2019 voor het laatst geweest, sindsdien schrijven we namens de stichting THEOLE af en toe een artikel voor de Nepalezen, zodat ze in studiebijeenkomsten met elkaar verder kunnen met het invullen van hun onderwijs om te voorkomen dat de boel stil komt te liggen en het onderwijs inzakt.”

Een tekort aan zuurstof

Wat de inwoner van Broekhuizen het meest treft, is de individuele nood door corona. „Vorig jaar hebben we namens de stichting nog 3500 euro naar de meest getroffen gezinnen gestuurd van de onderwijsmensen daar. Ik kreeg nu bericht dat er vooral een tekort aan zuurstof is. Wij doen ons best om voor machines te zorgen, die zuurstof kunnen maken. Dat lijkt te lukken, maar kost veel geld.”

Hulshof constateert dat Nederland er beter is afgekomen wat corona aangaat dan Nepal. „Daar ligt dat toch even anders. Met 800 besmettingen en 240 doden op een dag en volstrekt onvoldoende middelen in de buitengebieden, is de tweede golf die vanuit India kwam desastreus te noemen. Daarom zijn we een actie begonnen om mensen te vragen wat geld over te maken. We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen”, weet Hulshof uit eigen ervaring.

In een paradijs leven

„Wij moeten ons wel realiseren dat wij in Nederland in een paradijs leven vergeleken met Nepal. Ik heb gemerkt dat ik vanuit mijn kamer hier met mijn laptop veel kan doen voor dat land”, constateert Hulshof. „Leve de techniek. We hebben zelfs de mogelijkheid met Nepalese collega’s op afstand te vergaderen en lestoelichtingen te geven. Na die verwoestende aardbeving had Nepal hulp nodig, maar nu opnieuw is hulp nodig. Ook al is het ver van ons bed, de aarde wordt steeds kleiner door de techniek die ons samen brengt. De wereld wordt een dorp.”

Stichting THEOLE, Hogeschool KPZ, bank NL18 RABO 0162364636.

Info: https://www.kpz.nl/samenwerken/stichting-theole/