Thomas Buter (19) uit Meppel werkt bij Bad Hesselingen: 'Veel mensen onderschatten dit werk' | Mijn vakantiebaan

De een spaart voor het rijbewijs, de ander voor een nieuwe telefoon. Van kwekerij tot fabriek, je vindt hen overal. En allemaal zijn ze even onmisbaar! Negen weken lang brengen we een kleine ode aan de vakantiewerker. Voor aflevering 6 plonzen we met Thomas Buter in het water bij Bad Hesselingen in Meppel.

Thomas Buter loopt heel wat uurtjes achter de imposante schrobmachine in Bad Hesselingen.

Thomas Buter loopt heel wat uurtjes achter de imposante schrobmachine in Bad Hesselingen. Foto: Leo de Harder

„Kijk, deze trekker aan de achterkant maakt samen met het water dat er uit komt de vloer schoon.” Thomas Buter (19) weet duidelijk hoe de imposante schrobmachine werkt. Niet zo gek, want hij loopt er heel wat uurtjes achter.

Maar Thomas’ werkzaamheden behelzen heel wat meer dan schoonmaken. Zodra hij zich in zijn werkkleding tussen de bezoekers begeeft, vormt hij de oren en ogen van het zwembad.

Protocollen

„Ik moest wel even wennen,” zegt Thomas. „Veel mensen onderschatten dit werk. Het is best zwaar en intensief. Je moet veel doen, soms onder flinke tijdsdruk en alles volgens een bepaald protocol. En dat terwijl het binnen best benauwd is.”

„Werken in een zwembad betekent dat je onderhevig bent aan strenge regelgeving op het gebied van hygiëne en veiligheid”, aldus Edwin Koelink (56), directeur van Bad Hesselingen. „Je moet continu op scherp staan. Daarom kijken we als zwembad kritisch naar onze werknemers. Thomas is als het ware ambassadeur van het zwembad. Hij opereert in een glazen huis. Alles wat hij doet, is zichtbaar. Hij is vraagbaak, voor alles. Of het nou een pleister betreft of de werking van een kluisje.”

‘Mooi om mensen te helpen’

Het contact met de bezoekers van het zwembad is voor Thomas veruit het leukste aspect van deze bijbaan, die hij twee jaar geleden kreeg. Thomas: „Ik vind het mooi om mensen te helpen. Ik kan hier veel van mijn kwaliteiten inzetten. En het sluit mooi aan bij mijn studie Social Work.”

Die kwaliteiten zijn ook Edwin opgevallen. Niet voor niets schoof hij Thomas al eens naar voren als gastheer tijdens de Open Bedrijvendag. Edwin: „Thomas is enthousiast, sociaal, klantvriendelijk en meedenkend. Hij is altijd bereid om bij te springen. Ik heb hem hier enorm zien groeien. Hij is veel zelfstandiger geworden. Thomas heeft zijn weg in het zwembad goed gevonden.”

Mascotte

Gedurende deze vakantieperiode werkt Thomas zo’n 40 uur per week in het zwembad. Behoorlijk vermoeiend. „Aan het einde van de dag ben ik kapot. Maar ik doe het met plezier. Ik ben graag aan het werk en geniet van elke dag.”

Behalve als hij in het pak van Hessie moet, de mascotte van Bad Hesselingen die ingezet wordt bij diploma-uitreikingen. „Dat was eerst te klein voor mij. Maar er is nu een nieuwe en daar pas ik in. Dus dat excuus kan ik niet meer gebruiken”, lacht Thomas.