Tjitske Visser: ‘Grote Kerk moet prominente rol blijven spelen in Meppel’

Tjitske Visser. Wilbert Bijzitter

De Schiphorst / Meppel - Na de voorgenomen verkoop van de Grote Kerk in Meppel hoopt Tjitske Visser, de nieuwe voorzitter van de Meppeler Handelsverenging, dat de kerk beschikbaar blijft voor evenementen. Als voorbeeld van een alternatieve bestemming wijst ze op de Broerekerk in Zwolle, waarin Boekhandel Waanders is gevestigd. Horecafaciliteiten zijn toegevoegd.

Visser was te gast in het programma Ondernemend van RTV Drenthe dat is opgenomen in De Havixhorst. Zij verklaart zij dat ze vol ideeën zit over nieuwe bestemmingen. Deze brengt zij eerst ter sprake in het bestuur van de Meppeler Handelsvereniging. Een vestiging van bijvoorbeeld de bibliotheek betekent dat er geen ruimte meer is voor concerten en evenementen als het Ondernemersgala.

Tjitske Visser wijst ook op ludieke invullingen, zoals een ijsbaan in een kerk in Gouda. ‘De Grote Kerk moet een prominente rol blijven spelen in de binnenstad’, aldus de MHV-voorzitter . ‘Monumentale panden verdienen een goede bestemming.’ Ze noemt het schoolgebouw van Stad & Esch aan het Zuideinde. De verloedering heeft flink toegeslagen in de jaren dat het pand leegstaat. ‘Gelukkig zijn er nu concrete bouwplannen.’ In het voormalige schoolgebouw komen appartementen.

Visser: ‘De Grote Kerk moet haar allure behouden en een belangrijke functie krijgen voor de bezoekers van de binnenstad. Daarin past bijvoorbeeld geen grote meubeltoonzaal.’

Lidmaatschap

Onder de leden van de Protestantse Gemeente is beroering ontstaan over het besluit van de kerkenraad de Grote Kerk af te stoten en de Oude Kerk te behouden. Tot aan de vorming van de Protestantse Gemeente was de Grote Kerk van de hervormde en de Oude Kerk van de gereformeerde gemeente. Enkele tientallen kerkenleden van de vroegere hervormde denominatie hebben aangekondigd hun lidmaatschap op te zeggen.

Ondernemend wordt dit weekeinde uitgezonden op RTV Drenthe en RTV Meppel.