'Ik praat honderduit over waarom het zo belangrijk is: aandacht voor LHBT+ personen' (dagboek van Anouk de Vlieg)

Anouk de Vlieg, raadslid GroenLinks Meppel. Foto: Wim Goedhart

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Anouk de Vlieg, raadslid GroenLinks Meppel.

Vrijdag 8 oktober

Waar anderen zich verheugen op een wilde avond in een club sta ik licht euforisch voor de deur van RTV Meppel. De eerste keer weer, sinds corona. Ik ben te gast bij Afterschool, een programma voor en door jongeren. Bijzonder leuke jongeren, dus dat is een bonus. Ik praat honderduit over waarom het zo belangrijk is: aandacht voor LHBT+ personen.

Dat is het omdat het nog steeds niet vanzelfsprekend is dat je in je omgeving veilig bent en geaccepteerd wordt als je bijvoorbeeld als man op mannen valt, meer dan één partner hebt of je lijf geen match is met je brein (homo, polyamoreus+, transgender).

Dat zijn stuk voor stuk persoonlijke belevingen die een ander niet schaden. En toch worden deze mensen vaker gepest, voelen ze zich anders en niet welkom. Voor mij is ieder mens even belangrijk en liefde in iedere consensuele vorm even mooi. Ik zet me daar al jaren voor in en volgende week is de eerste Meppeler Regenboogweek om hier aandacht voor te vragen. Daar heb ik zóveel zin in! Fijn dat ik daarover alvast mocht vertellen bij Afterschool.

Zaterdag 9 oktober

Voor de zevenjarige bij ons thuis is het tijd voor zijn eerste zwemles. Ik kijk nog een poosje door het raam naar zijn eerste zwemkunsten. Nadat ik er zeker van ben dat hij het uur keurig boven water weet te blijven, open ik de laptop. Tijd voor de laatste regenboogweek-regeldingen. Zoals dat gaat bij last-minute besluiten zijn het de meest belangrijke, zoals: gaan we werken met tickets voor de film Anne+ of toch met een gastenlijst?

Tjonge, een hele week in het teken van LHBT+. Ik kan bijna niet geloven dat het de werkgroep, de gemeente en de scholen écht gelukt is! Ik besluit dat het raar zou zijn als ik een vreugdedansje zou doen op de tafel in het zwembad en ik weet de neiging met enige moeite toch te onderdrukken.

Zondag 10 oktober

Wauw! Verveling is doorgaans al niet echt mijn ding, maar deze week is er ook geen ruimte voor. Van minuut tot minuut bezig voor LHBT+ zaken, klimaatzaken en de reguliere vergaderingen gaan ook gewoon door. Thuis noemen ze me een vergadertijger. Deze week met de tijdelijke upgrade naar: activistische vergadertijger.

Maandag 11 oktober

Strijd bij het ontbijt! Wie-oh-wie mag de regenboogvlag thuis uithangen. De oplossing lag gelukkig voor de hand, we doen het gewoon twee keer. Dubbel plezier! Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht fiets ik samen met mijn partner door naar het Kerkplein. Mannes Hofsink laat heerlijke inclusieve deuntjes klinken en met een groep inwoners genieten wij daarvan. Daarna door naar het stadhuis waar we de regenboogvlag hijsen met de werkgroep en de wethouder en een gebakje eten. Een speciaal regenbooggebakje natuurlijk.

Gebakje op, tijd voor ‘The Climate Miles’. Een groep mensen die van Groningen naar de klimaatconferentie in Glasgow loopt. De opwarming van de aarde gaat sneller dan verwacht, het is crisis. Zij vragen daar aandacht voor. Ze lopen langs Meppel, dus natuurlijk loop ik mee. Vandaag van Koekange naar Meppel en gelukkig ben ik net op tijd terug voor de online-vergadering van de GroenLinks fractie!

Dinsdag 12 oktober

Vroeg opstaan, regenpak zoeken, gaan! Vandaag loop ik weer een stuk mee met ‘The Climate Miles’. We beginnen in Meppel en eindigen in Zwolle. Het is bijna dertig kilometer en de hele ochtend regent het, toch is het een geweldige ervaring. Wat een sfeer, wat een kracht. Een geweldige ervaring is het ook als ik weer terug in Meppel ben. De filmvertoning van Anne+ in Luxor voor de regenboogweek is een groot succes! Het ontroert me hoeveel inwoners en ondernemers bezig zijn of zich in willen zetten voor een veilig Meppel voor iedereen. Dat is belangrijk omdat er nog steeds ouders, vrienden en collega’s zijn die denken dat -bijvoorbeeld- homo zijn een ziekte is. In gesprek gaan over LHBT+ helpt enorm om dit beeld de wereld uit te krijgen.

Woensdag 13 oktober

Poeh! De spierpijn valt niet mee. Fijn dat ik in de ochtend even bij kan komen van de dagen hiervoor. In de middag vergader ik met Stichting Polyamorie Nederland. Als bestuurslid zet ik me in voor de veiligheid en acceptatie van personen die meerdere liefdevolle relaties tegelijkertijd hebben. Dat wij als gezin ook zo leven maakt dat dit extra fijn werk is om te doen. Na de vergadering lees ik het boek ‘Koning en Koning’ nog twee keer hardop voor. Morgen ga ik dit boek over een prins die trouwt met een prins voorlezen bij basisschool het Stadskwartier in Meppel. Ik heb daar zóveel zin in! Deze week was een groot avontuur en dat is het nog steeds. Ik geniet met volle teugen. Op naar een veilige Meppel waar iedereen zichzelf kan zijn en waar we de handen ineenslaan om klimaatverandering te stoppen.

Nieuws

Meest gelezen