Toeristenbelasting in Overijssel en Drenthe stijgt fors maar beide provincies blijven wél de goedkoopste. Ontdek hier wat je in de rest van Nederland moet betalen

Toeristenbelasting. Vaak is dat niet het eerste waar je bij het uitzoeken van een vakantie of stedentrip naar kijkt. Toch kan deze gemeentelijke belasting aardig in de papieren lopen. In Amsterdam bijvoorbeeld betaal je 11,29 euro per persoon per nacht. In Rotterdam en Utrecht ligt het tarief rond de 7,70 euro. Maar er zijn ook gemeenten waar je als toerist helemaal niets betaalt zoals in Meppel, terwijl je wel gebruik maakt van allerlei gemeentelijke voorzieningen. Hoe zit dat eigenlijk?

Het Steenwijkerdiep.

Het Steenwijkerdiep. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

Toeristenbelasting klinkt heel luxe; vrije tijd, leuke dingen doen, er even tussenuit. Het mag wat kosten. Maar ook als je een zakelijk bezoek brengt aan een stad moet je deze belasting betalen. Het is dus meer een ‘overnachtingsbelasting’. En zelfs dát dekt de lading niet helemaal. Op de Waddeneilanden betaal je via het kaartje voor de veerboot ook voor een dagverblijf op het grondgebied van die gemeente.

Nieuws

menu