Tussen luier & afwas. Thea Derks houdt lezing over vrouwelijke componisten

Thea Derks. Ebel Zandstra

In de smaakvolle woonkamer van de familie Bosma aan het Zuideinde 47 verzorgt Thea Derks zaterdag 6 november een pleidooi voor de muziek van nog altijd veronachtzaamde vrouwelijke componisten. Dit is onderdeel van het Eratofestival.

‘Elk jaar opnieuw regent het rond 8 maart, internationale vrouwendag, artikelen over de ongelijkwaardige betaling van vrouwen en hun nog altijd beperkte vertegenwoordiging in prestigieuze functies. Zowel in de politiek, het bedrijfsleven, de universitaire wereld als in de kunstensector, maar het meest conservatief is misschien wel de klassieke muziekwereld. Daar moet de vrouwelijke componist nog altijd vechten voor haar bestaansrecht. Alsof ze zelfs anno 2021 haar creatieve werk moet verrichten tussen huishoudelijke taken door. – Krijgt een mannelijke componist ooit de vraag hoe hij zijn werk combineert ‘met de kinderen’? Ondanks minuscule stapjes in de goede richting balanceert zijn vrouwelijke collega nog steeds ergens tussen luier & afwas’, schrijft Thea Derks.

De lezing ‘Tussen luier & afwas’ is te bezoeken tussen 14.00 en 14.30 uur en tussen 15.00 en 15.30 uur. Kaartjes zijn te bestellen via www.zael.nl

Nieuws

Meest gelezen