Uitgifte van menstruatieproducten op drie plekken in Meppel. 'Haal alsjeblieft op als je spullen nodig hebt'

Laura Hellen voor haar huis aan de Gerard ter Borchstraat. Foto: Smits creatieve teksten

Meppel kent sinds kort drie menstruatieproducten uitgiftepunten (MUP). Aan de Gerard ter Borchstraat 5, Nijeveenseweg 125 en en Nieuwe Hoven 27-25 kunnen vrouwen die het financieel moeilijk kunnen opbrengen er gratis hun benodigde maandverband en tampons ophalen.

Laura Hellen, woonachtig aan de Gerard ter Borchstraat, zag een berichtje op internet voorbij komen waarop ze in actie kwam. „Ik schrok toen ik las dat één op de tien vrouwen soms geen geld heeft om deze hygiëneproducten te kopen. Eén op de tien! Dat is ontzettend veel”, zegt Hellen.

MUP is een landelijk initiatief van het Armoedefonds. In heel Nederland zijn inmiddels 404 van dergelijke punten. Wie een uitgiftepunt inricht, kan bij het Armoedefonds een pakket aanvragen. „Dat heb ik gedaan en mijn man heeft een kastje gemaakt.” Sinds 8 december hangt het kastje bij haar voordeur. „Er is al een paar keer iets uitgehaald.”

‘Armoede zit overal’

De verharding in de maatschappij was voor Laura Hellen het belangrijkste argument om een MUP te starten. „Ik las online reacties bij het Armoedefonds als: ‘Je hebt wel een mobiele telefoon, maar geen geld om maandverband te kopen’. Niet iedereen maakt foute keuzes waardoor ze iets niet kunnen betalen. Het is niet aan jou om daarover te oordelen. Ik ben heel blij als een vrouw geld opzij kan zetten om een keer met haar kinderen naar een restaurant te kunnen als ze hier haar menstruatieproducten haalt. Wat de achterliggende financiële reden is, doet er niet toe. Haal het alsjeblieft op, als je het nodig hebt. Ik weet niet of het aan de orde is, maar als er vrouwen zijn die zich ervoor schamen, stuur mij dan een persoonlijk berichtje op Facebook. Ik zet met alle liefde een bestelling klaar bij de achterdeur.”

Er is volgens haar een groep in de samenleving die financieel tussen wal en schip valt. „Deze mensen komen net niet in aanmerking voor de voedselbank of schuldhulpverlening, maar leven wel in armoede. En dat beperkt zich echt niet tot bepaalde wijken. Armoede zit overal. We moeten opstaan voor elkaar en meer samen doen. In plaats van de verharding kunnen we beter tolerant zijn en naar elkaar omkijken. Daar maken we de wereld een beetje mooier mee.”

De Meppelse heeft al diverse persoonlijke berichtjes via Facebook gekregen van mensen die producten willen doneren. Acht mensen hebben haar voorraad met enkele dozen doen uitbreiden. „Dat vind ik zó bijzonder! Ze kennen mij niet, maar steunen me wel.”

‘Ik help graag’

Froukje de Vroome richtte aan de Nijeveenseweg 125 eind november de eerste MUP in Meppel in. Haar minibieb Het Boekenhuus had ze al bij de voordeur, voor de menstruatieproducten maakte ze daarin een plekje vrij. „Ik had een berichtje gezien op Instagram”, vertelt ze. „Toen ben ik me erin gaan verdiepen. Het Armoedefonds zei dat het prima in de minibieb kon, omdat het zo laagdrempelig mogelijk moet. Nee, ik heb nog geen afname gehad, maar ik denk dat het tijd nodig heeft. De drempel is best hoog, dat was eerst met de minibieb ook. Mensen vroegen zich af of ze zomaar op ons paadje mochten en een boek mee mochten nemen. Ik vind het super dat ik dit kan doen. Je zult maar een alleenstaande moeder met drie dochters zijn, dan gaat het financieel behoorlijk oplopen. Je moet er toch niet aan denken dat je deze spullen als jong meisje niet hebt? Ik hoop dat mensen die het nodig hebben, mij gaan vinden. Mensen mogen mij ook een appje sturen of een berichtje via Facebook zodat ik een doosje bij de deur neerzet dat ’s avonds wordt opgehaald. Ik help graag.”

Aan de Nieuwe Hoven, bij het stadskantoor, hangt het kastje tussen de huisadressen 27 en 25 in en wordt door beide buren gevuld. Cindy Kloezen is een van hen. „Ik wist al heel erg lang van de problematiek van menstruatiearmoede. Daarom hoefde ik er ook niet lang over na te denken. Ik vind MUP Meppel een geweldig initiatief”, zegt ze. „Het kastje hangt aan de gevel en er zitten naast menstruatieartikelen ook incontinentiematerialen in. Mensen mogen er gerust wat uithalen en als er iets ontbreekt, mogen ze me het laten weten. Dan zal ik kijken wat ik kan betekenen.”

Nieuws

menu